Суп можна готувати на м’ясному, овочевому бульйоні або на воді. Якщо хочете отримати більш наваристий суп, заздалегідь, приготуйте м’ясний бульйон. У пісні дні використовуйте відвар з овочів або воду. М’ясний капусняк можна присмачити обсмаженими шкварками. Склад супу в різних регіонах трохи відрізняється. Пропоную рецепт капустняка з пшоном, в якому використовується стандартний набір для готування супу.
Капусняк з капусти з пшоном
капусняк з квашеної капусти рецепт
- капуста квашена 500 г,
- цибуля ріпчаста 150 г,
- морква 180 г,
- картопля 650 г,
- пшоно 100 г,
- вода 3 л,
- сіль,
- перець духмяний,
- перець чорний мелений,
- лавровий лист 2 шт.,
- олія соняшникова 30 г,
- зелень.
Обполосніть і очистіть картоплю. Подрібніть до невеликих шматочків. Ретельно промийте пшоно, щоб вода стала прозорою.
Візьміть потрібну каструлю. На дно додайте шматочки картоплі і пшоняну крупу. Налийте потрібну кількість води. Встановіть на плиту. Вміст каструлі закип’ятіть. Зменшіть вогонь і варіть до готовності картоплі і пшоняної крупи. На цей крок знадобиться, приблизно, 10-15 хвилин.
Очистіть цибулю, наріжте невеликими шматочками. Промийте і очистіть від шкірки моркву. Натріть на крупній тертці. Надішліть в сковорідку з соняшниковою олією. Смажте на невеликому вогні, періодично помішуючи, до м’якості цибулі і моркви.
Коли пшоно розвариться і картопля стане м’якою, додайте квашену капусту. Якщо капуста надто кисла, промийте її в проточній холодній воді. Перемішайте і закип’ятіть. Проваріть 5-7 хвилин.
Додайте обсмажену моркву з цибулею. Перемішайте і знову закип’ятіть. Варіть 3-5 хвилин на невеликому вогні.
Приправте сіллю, меленим чорним перцем. Додайте лавровий лист і улюблену зелень. Закип’ятіть і проваріть 1-2 хвилини. Вимкніть вогонь і накрийте кришкою. Дайте 15-25 хвилин настоятися. Пісний капусняк готовий.
Смачного!
Автор рецепта і фото: Світлана
Як приготувати капусняк з м’ясом в мультиварці
Капусняк – це таке блюдо, яке багато хто вважає символом далекого дитинства, раніше його готували в печі, а тепер можна приготувати в мультиварці.
Для приготування капусника в мультиварці знадобляться наступні продукти:
Складові:
- вода відфільтрована (три літри);
- пшоно (одна чарка);
- м’ясо яловиче на кістці (600 г);
- сік томатний (половина склянки);
- бульби картопляні побільше (чотири штуки);
- морквина (одна штука);
- капуста білокачанна (половинка маленького качана);
- цибуля ріпчаста (одна головка);
- зелень свіжа ароматна (на свій розсуд);
- олія соняшникова (дві ст. ложки);
- перець мелений чорний і кам’яна сіль дрібного помелу (на свій розсуд).
Процес приготування:
Починати приготування капустяного супу потрібно з варіння м’яса, а поки воно готується, можна зайнятися й іншими компонентами. В першу чергу слід почистити картоплю, потім до напівготовності відварити її цілком в яловичому бульйоні. Як тільки картопля звариться до потрібного стану, її слід відразу ж вийняти і виделкою гарненько розім’яти.
Промити пшоно і додати його до картопляного пюре, в цей же час слід підготувати овочеву зажарку з подрібненого лука і крупно натертої моркви, додатково додати томат. Перекласти пшоно в мультиварку до яловичому бульйону, а за ним відправити подрібнену білокачанну капусту, а також картопляне пюре, продовжити варіння ще протягом п’яти хвилин.
У самому кінці приготування слід відправити в мультіварочное пристрій піджарку, приправити приготований капусняк рубаною зеленню, перчиком і посолити.