Баклажани в томаті на зиму – смачна заготівля з синенькі з помідорами, часником, солодким болгарським перцем, а також гострим чилі. Ароматно, готується швидко і просто. Для цієї заготовки беремо саме соковиті стиглі помідори, які не замінюємо їх томатною пастою, кетчупом або краснодарським соусом. Яскравий аромат заготівлі надаємо подрібненим солодким перцем і часником. Баклажани, завдяки не дуже довгої термообробці, що не перетворюються в кашу, а залишаються цільними шматочками. Така закуска урізноманітнює ваш зимовий раціон своїм пікантним смаком, адже салат з баклажанів підійде практично до будь-якої страви.
Баклажани в томаті на зиму
Для того щоб переконатися в відмінному результаті заготовки, приготуйте невелику порцію до обіду або вечері, прибравши зі списку оцет. При подачі додайте свіжої зелені.
баклажани з помідорами на зиму рецепт з фото
Складові:
- баклажани 550-600 г,
- томати стиглі свіжі – 550 г,
- перець солодкий – 180 г,
- часник – 40 г,
- сіль – 10 г + 15 г,
- цукор – 60 г,
- масло рослинне – 40 мл,
- оцет столовий – 10 мл,
- перець чилі «вогник» – ¼ частина.
Процес приготування:
Баклажани промиваємо під струменем холодної води, просушують кухонним рушником. Зрізаємо у баклажанів плодоніжки з листочками, сам баклажан розрізаємо вздовж на чотири частини, кожну з яких крупно нарізаємо брусочками.
Для того щоб прибрати зайву гіркоту, не будемо нічого вигадувати нового, поступимо як зазвичай – пересипаємо кожен шар овоча сіллю (15 г). Ми залишаємо на 30-40 хвилин, рідину зливаємо, а баклажани злегка віджимаємо. Обсмажуємо до легкої рум’яної скоринки, приблизно 4-5 хвилин.
Помідори і перець вимити, у перців видаляємо білі м’які перегородки, довільно нарізаємо як перець, так і помідори. Часник очищаємо, вимиваємо. Пекучий перець «вогник» додаємо на свій смак, четвертої частини буде достатньо для середньо-гострого результату. Всі інгредієнти закладаємо в чашу блендера, встановивши насадку «металевий ніж». Якщо блендера немає, скористаємося м’ясорубкою.
Подрібнюємо всі інгредієнти до однорідного стану.
Переливаємо томатний соус для баклажанів в сотейник / каструлю, вливаємо порцію рослинного масла, додаємо сіль (10 г) і цукор, також вливаємо оцет. Проварюємо все протягом декількох хвилин.
Тепер закладаємо злегка рум’яні часточки баклажанів.
Перемішуємо, відправляємо на плиту проваритися, вогонь помірний, час – 7-10 хвилин.
Банки заздалегідь гарненько вимити, відправляємо стерилизоваться на пар, в духовку або мікрохвильову піч. Кришки для закачування опускаємо в киплячу воду на три хвилини. Якщо у вас є стерилізатор, стерилізуємо всю тару в ньому. Акуратно наповнюємо банки готовими баклажанами в томатному соусі.
Закочує кришками банки, перевертаємо догори дном, вкриваємо пледом, залишаємо на добу, для охолодження тари і заготовки. Переставляємо баклажани в томатної заливки на полицю прохолодного приміщення, погріб, або зберігаємо в квартирі в коморі до зими.
Приємного вам апетиту!