Одного разу дуже талановитий угорський кулінар винайшов досить просте і неймовірно смачна страва з овочів і м’яса під назвою лечо. З тих пір страву впевнено мандрує по країнах Європи, знаходячи все нових шанувальників. За багато років рецепт приготування лечо видозмінювався, список інгредієнтів адаптувався під доступний для тієї чи іншої країни. І якщо в Угорщині лечо в основному подають до столу як гарнір, то в нашому регіоні господині вважають за краще його закочувати на зиму. Перед вами чергова заготівля: баклажани з перцем на зиму.
Баклажани з перцем на зиму
У моїй родині лечо є однією з найулюбленіших серед інших заготовок на зиму. Зазвичай я роблю два варіанти лечо: з солодкого перцю і цибулі в томаті, і лечо з баклажанів і болгарського перцю. Виходить дуже смачна ароматна закуска – пружні шматочки овочів плавають в солодкуватому густому томаті. До картопляного пюре, будь круп’яної каші, м’яса та риби такі консервовані баклажани з болгарським перцем і помідорами підходять просто чудово!
фото рецепт лечо з баклажанів з перцем і томатним соком
Складові:
- болгарський перець – 4 шт.,
- баклажани (великі) – 3 шт.,
- часник – 5 – 6 часточок,
- пекучий перець – 1 шт.,
- помідори – 1 кг,
- лавровий лист – 1 шт.
- чорний перець горошком – 3 – 4 шт.,
- гвоздика – 2 шт.,
- сіль – 2 ч.л.,
- цукор – 2 ст.л.,
- оцет 9% – 2 ч.л.,
- рослинне масло – 6 ст.л.
Процес приготування:
Помідори пропускаємо через м’ясорубку разом з шкіркою і насінням. Додаємо в сирої томатний сік з м’якоттю очищений і пропущений через м’ясорубку або чекнокодавілку часник, пекучий перець, ароматну гвоздику, лавровий лист, горошини чорного запашного перцю.
Слідом до томатного пюре відправляємо сіль, цукровий пісок, масло і оцет. Каструлю накриваємо кришкою, відправляємо варитися на помірний вогонь 15 -20 хвилин.
Поки томат кипить, нарізаємо овочі для лечо. Перці розрізаємо вздовж навпіл, видаляємо плодоніжки і насіння. Потім кожну половинку ділимо ще на дві або три частини.
Баклажани, ретельно вимиті під проточною водою, нарізаємо брусочками довжиною, як смужки перцю.
У кипляче томатне пюре відправляємо підготовлені пальчики з баклажанів з шматочками болгарського перцю, варимо на повільному вогні приблизно 15 хвилин після закипання. Готовність лечо можна перевірити, проткнув баклажани зубочисткою. Якщо вона легко входить в овочі, значить, закуска на зиму готова.
Негайно, щоб овочі не встигли розваритися, кипляче лечо розкладіть в стерилізовані банки, закатати металевими кришками. Залиште на 12 годин, укутавши теплою ковдрою. Після того, як лечо з баклажанів і болгарського перцю охолоне, приберіть на зберігання в комору або льох.
Лечо з баклажанів і перцю на зиму приготувала Ксенія