З чим асоціюється у вас слово «заготовки»? Ну так. Все правильно. Огірочки, помідорчики, баклажани, кабачки та інші дари саду та городу відправляються у вигляді консервацій в підвал. Щоб якось в осінню або зимову холоднечу виявитися на вашому столі, і порадувати своїм смаком наскочили гостей. Все саме так.
Ну, а що ви скажете, якщо повідомлю вам, що з таким же успіхом можна заготовити борщ на зиму …? Так. Саме борщ. Ні, не те щоб я пропоную зварити каструлю борщу з капустою, розлити її по банках, закатати кришками, а потім взимку відкрити, розігріти і з’їсти. Це вже зовсім з розряду фантастики. Але ось заготовити основні складові борщу, щоб потім в потрібний момент використовувати їх за призначенням, цілком можна.
Саме рецепт такої незвичайної, але, як показує життєвий досвід, потрібної заготовки в банках я вам хочу розповісти. І будьте впевнені – ви не пошкодуєте про витрачений час. Ну, і ще можете, звичайно, здивувати кого-небудь, пригостивши борщем з такою ось заготовки. У будь-якому випадку, такий спосіб зберігання інгредієнтів заправки для борщу на зиму дуже простий, зручний. А вже як до двору доведеться борщового заготовочкі, якщо раптом одного разу вам, ну дуже захочеться ароматного борщу, а в засіках не опиниться ні буряка, ні морквини. Одним словом, заправка для борщу на зиму всім хороша!
А як приготувати борщ на зиму з капустою і картоплею можна теж дізнатися в рецептах на нашому сайті.
Заправка для борщу на зиму
рецепт заправки для борщу на зиму
Складові:
- буряк – 3 кілограми;
- морква – 1 кілограм;
- цибуля ріпчаста – 1 кілограм;
- помідори – 2 кілограми;
- соняшникова олія 250-300 грам;
- цукор – 1 склянка;
- 9-відсотковий оцет – 50 грам;
- сіль – 2 столові ложки.
Процес приготування:
Говорячи про цю заготівлі, перш за все, хочу акцентувати увагу на тому, що варто підготувати заздалегідь ємності, тобто банки, в які ви будете потім закривати вже готовий продукт. Тут я маю на увазі те, що їх потрібно стерилізувати. Робіть це будь-яким звичним вам способом: в духовці, мультиварці, над носиком чайника або в пароварці.
Тепер переходите до овочів. До речі, не забудьте їх зважити в очищеному вигляді, щоб правильно розрахувати всі пропорції. Отже, почистіть моркву і буряк і потріть їх на крупній тертці. Для менших трудовитрат вітається використання кухонного комбайна.
Морквяно-бурякове асорті перекладіть в глибоку каструлю. Туди ж покладіть дрібно порубаний лук (саме порубаний, щоб зберегти густу консистенцію борщу в перспективі).
Йдемо далі. Займіться помідорами. Вимиті томати перекрутити на м’ясорубці або подрібнити в пюре в блендері і додайте в вище описану суміш. Трапляється, що помідорів з якихось причин немає. Ви можете без вагань замінити свіжі помідори томатним соком в обсязі близько 1 літра.
Фінальна частина. В заготовку додайте сіль і цукор, а також оцет і обов’язково масло у зазначеній пропорції. Після того, як все буде ретельно перемішано, поставте каструлю на середній вогонь і дочекайтеся, поки вміст її почне кипіти. Далі вогонь зведіть до мінімуму і тушкуйте овочеву заправку для борщу під кришкою протягом 40 хвилин. Можна використовувати для цього духову шафу. Але це питання суто індивідуальний.
Тепер залишилося розкласти заправку для борщу з буряка і овочів по банкам і закатати кришками. І їх, до речі кажучи, не забудьте прокип’ятити.
От і все. Борщ на зиму готовий! Остудіть банки в перевернутому положенні під пледом і прибирайте на зберігання. Коли прийде час холодів, відкривайте і насолоджуйтеся свіжим ароматним борщем.
За рецепт і фото дякуємо Ксюшу.