Смачний, дієтичний зелений борщ – актуальне блюдо в зимовий час і ранньою весною. Починаючи з квітня місяця можна збирати перший урожай щавлю, який має найбільшу кількість вітамінів, що особливо корисно в таку пору року. Звичайно, першу зелень краще їсти в свіжому вигляді, не піддаючи термічній обробці, щоб скоріше заповнити ресурси, розтрачені за зиму. І лише потім можна заготовлювати щавель про запас. Взимку, консервований щавель урізноманітнює повсякденне меню. З заготовок, сушених грибів і консервованого щавлю, можна приготувати смачний пісний зелений борщ.
Рецепт без яєць (як і без м’яса та інших продуктів тваринного походження), однак борщ виходить ситним і наваристим, все це завдяки лісових грибів. Для борщу підійдуть лисички (червоний борщ з лисичками), білі гриби, сироїжки, грузді, маслюки, підосичники, підберезники або гриби, вирощені штучно: печериці або енокі. Виняток – гливи, в цій страві вони будуть недоречні.
До слова, якщо ви любите справжній, ароматний борщ, тоді познайомтеся з цим рецептом вегетаріанського борщу з квасолею!
А для зеленого борщу нам потрібно:
- картопля – 400 гр;
- гриби сухі (в цьому рецепті – лисички) – 50 гр;
- щавель консервований – 2-3 ст. л.
- вода – 3 л;
- морква – 1-2 шт;
- цибуля – 1 шт;
- рослинне масло для обсмажування лисичок і овочів;
- сіль;
- лавровий лист;
Смачний зелений борщ з грибами
Холодною водою залити сухі лисички. Замочувати протягом 2-х годин, а потім злити воду і трохи віджати гриби (зовсім трохи).
Потрібну кількість води поставити на вогонь, тим часом підготувати овочі: нарізати середнім кубиком картопля.
Грибочки дрібно нарізати.
Теж повторити з ріпчастою цибулею. Морква, як ви звикли для супу, натерти на крупній тертці або нарізати тонкими брусочками, ці два овоча ми будемо обсмажувати на рослинній олії для більше аромату.
Обсмажити гриби разом з овочами на сковорідці на олії: спочатку цибулю, потім додати гриби, в останню чергу – терту моркву. Довести все до повної готовності.
Надіслати в борщ.
Підготувати консервовану зелень.
За 7-10 хв. до готовності борщу покласти 2-3 ст. л. щавлю.
Посолити в самому кінці. Додати лавровий лист.
Коли картопля буде готовий, знімаємо з вогню, і можна подавати до столу.
Смачного!