Нут не так давно з’явився в наших кулінарних рецептах, але за цей недовгий час все розсмакували його і полюбили за смак і корисні речовини, що містяться в ньому.
Нут – це дрібні боби за формою нагадують горох. Найчастіше нут коричнево-зелений, але також зустрічаються сорти, які відрізняються дуже світлими відтінками. Нут набув широкого поширення в країнах Сходу, там має назву – турецький горох або баранячий горох.
У цього виду бобових є маса корисних властивостей, як і всі види цього сімейства, нут містить в своєму складі багато білка, який допомагає врівноважити рівень холестерину в організмі, також калій, завдяки якому наш імунітет ставати міцнішими. Калорійність нуту складаємо 320 ккал.
Завдяки прекрасному легкому горіховому смаку нут можна використовувати для приготування різних страв, при цьому всі вони виходять чудовими. Як приготувати нут – вирішувати вам. Його можна відварювати, робити з нього пюре, з нутом варять супи, а який смачний плов з нуту з бараниною! На Філіппінах з нуту навіть роблять десерт як морозиво.
Нут прекрасно поєднується з будь-якими овочами, можна приготувати овочевий плов і рагу, в результаті ви отримаєте смачне блюдо з мінімальною кількістю калорій. Він ідеальний «замінник» м’яса, так що пісні страви з цього виду сімейства бобових представляють величезну цінність для тих, хто поститься людей.
Або спробувати салат з нутом і помідорами з нашої скарбнички хороших рецептів.
Нут в мультиварці
Пропонуємо сьогодні приготувати дуже просте і смачне блюдо з нуту: нут з часником в мультиварці.
Інгредієнти для приготування страви з нуту в мультиварці дуже прості і доступні.
Складові:
- Нут – 350 грам,
- Часник – 1 головка,
- вода,
- Сіль за смаком,
- Спеції на ваш смак,
- Заправка: ммасло рослинне або соус.
Процес приготування:
Для початку нут потрібно замочити на ніч у великій кількості холодної води, як і всі бобові. Це позбавить ваш організм від надлишкового газоутворення в кишечнику при вживанні цієї бобової культури.
Вранці зливаємо воду з замоченого нуту і промиваємо його ще раз.
Потім перекладаємо його в чашу мультиварки.
Зубчики часнику можна очистити, ми використовуємо їх у неочищеному вигляді, так вони додадуть більш насичений аромат страви. Часник розкладаємо поверх нуту.
Нут заливаємо водою, щоб вона злегка його покрила.
Закриваємо кришку мультиварки і готуємо нут на режимі «Плов». Цей режим з автоматичним відліком часу, тому вам не потрібно думати, як і скільки за часом варити нут.
Нут в мультиварці готовий!
Готову страву гарячим солимо за смаком, заправляємо рослинною олією і додаємо різні спеції. На головному фото нут заправлений олією і приправлений сухими спеціями для салатів з сушеними пелюстками календули.
Готовий нут з часником може виступити в якості ідеального гарніру. Рекомендуємо полити нут вашим улюбленим соусом (томатним або вершковим).
Ця страва з нуту ідеально для харчування під час посту, максимум користі і ніякої шкоди вашому організму.
Приємного вам апетиту і хороших рецептів!