Так уже склалося, що птах є справжньою окрасою будь-якого застілля, будь то велике торжество або ж маленьке сімейне свято. Практично в будь-якому випадку на вашому столі буде блюдо з птиці. Найчастіше на наших столах з’являється курка, трохи рідше гусак, потім качка і зовсім рідко Індоутка.
Індоутка це не суміш індички і качки, як прийнято вважати, Індоутка – це мускусна качка. А її назва виникла через те що на голові у самців має відросток схожий з індиками, але це всього лише одна з версій, яких існує декілька. Вважається також, що «Індоутка» це скорочена назва, що походить від слів «індіанська качка».
М’ясо індоуткі прийнято вважати дієтичним, якщо порівнювати його з м’ясом звичайної качки. Також м’ясо ніжніше і не таке жилаве. Зазвичай індоуткі гасять, варять або запікають, в останньому способі приготування її можна подати фаршированої. Індоутка в духовці це найбільш безпрограшний варіант приготування птиці. Фарширувати дану птицю можна як і звичайну качку, крупами, овочами або цитрусовими. Але для того щоб м’ясо індоуткі вийшло соковитим, смачним і навіть корисним, його потрібно вміти готувати, саме про це ми б і хотіли вам розповісти.
Для початку слід розповісти про декілька правилах приготування соковитої птиці:
- Вибираючи індоуткі, віддайте перевагу свіжої тушці, а не замороженої;
- Перед початком приготування тушку слід замочити у воді або ж обдати окропом, але найкраще гарячим бульйоном, це зробить м’ясо м’якше;
- Маринувати або ж вимочувати індоуткі слід мінімум 1,5 години;
- Для того щоб качка пропеклась рівномірно, при приготуванні тушки в фользі, в деко слід долити трохи холодної води;
- Час запікання індоуткі безпосередньо залежить від її розмірів, слід уточнити, що на кожен кілограм м’яса припадає 1 годину запікання.
Тепер, знаючи деякі секрети приготування можна переглянути рецепти приготування індоуткі і вибрати для себе за смаком.
Індоутка запечена в духовці
рецепт з яблуками
Почнемо з самого простого, але дуже смачного варіанти приготування мускусною качки в духовці. Запечена Індоутка з яблуками може бути засмажена цілком у духовці в глибокому деку, а може бути приготовлена в фользі або рукаві для запікання. У покроковому фото рецепті представлений саме цей варіант.
У нього є ряд переваг. Духовка не мажеться бризками жиру при запіканні м’яса птиці, «мікроклімат» в рукаві дозволяє качці готуватися у власному соку і бути соковитою. На відміну від фольги, рукав не потрібно розгортати, щоб утворилася красива рум’яна кірочка. Я в своєму рецепті використовувала сушений чебрець, дуже мені подобається ця травичка з ніжним ароматом.
Для приготування індоуткі з яблуками в духовці вам будуть потрібні наступні інгредієнти:
Складові:
- Індоутка – 1 штука,
- Сіль, чорний мелений перець за смаком,
- Майонез 1-2 ст. ложки,
- Сметана (високої жирності) – 3 ст. ложки,
- Часник 3 – 4 зубчики,
- Яблука 2 – 3 штуки (у мене були яблука і мандарин),
- Гілочки чебрецю.
Процес приготування:
Для початку промиваємо тушку, обдаємо її окропом і потім натираємо її сумішшю з чорного меленого перцю і солі. Ми залишаємо маринуватися на 1,5 години.
У цей час потрібно очистити зубчики часнику пропустити їх через чеснокодавку і змішати з майонезом і сметаною. Отриманою сумішшю натираємо промаринуватися індоуткі зсередини і зовні.
У яблук вирізаємо серцевину і ділимо їх на великі часточки, якими наповнюємо тушку індоуткі. Мандарин разом з шкіркою (за бажанням) подрібнити також.
Підготовлену птицю укладаємо в пакет для запікання, закріплюємо його з двох сторін і, зробивши кілька невеликих проколів, відправляємо в духовку. Отвори в рукаві для запікання будуть випускати зайву пару і допоможуть утворення красивою золотистої скоринки. Запікаємо індоуткі при температурі 190 ° градусів 1,5 – 2 години. Якщо ви любитель більш засмаженою шкурки ніж на моєму фото, то вам раджу за 30 хвилин до кінця приготування розрізати пакет для того щоб качка добре підрум’яниться.
- Рецепт № 2
Індоутка запечена в духовці з рисом, мандаринами і яблуками
Для приготування індоуткі в духовці вам будуть потрібні наступні інгредієнти:
- Індоутка (тушка середня) – 1 штука,
- Порошок каррі – 1 ч. Ложка,
- Сіль за смаком,
- Мандарини (великі) – 3 штуки,
- Яблука (кислі) – 3 штуки,
- Рис (круглий) – 1 стакан,
- Солодкий болгарський перець – 2 штуки.
Приготування індоуткі з рисом і фруктами в духовці
Для початку слід промити випатрану тушку індоуткі і залити її солоною водою, залишити вимочувати на 1,5 – 2 години. Після дістаємо тушку з води, обтирає її і натираємо сумішшю з солі і порошку каррі, натерти слід тушку зсередини і зовні.
Рис слід промити і замочити в солоній воді на 2 години, за бажанням в воду можна додати каррі для кольору.
Мандарини слід очистити і, розділивши на дольки, розрізати кожну на дві частини. Яблука ділимо на дві частини, вирізаємо серцевину і після нарізаємо великим кубиком.
Болгарський перець промиваємо і, видаливши серцевину і плодоніжки, нарізаємо його дрібними кубиками. Потім зливаємо з рису воду і змішуємо його з підготовленим болгарським перцем.
Деко або форму для запікання застилає фольгою, робимо бортики. Індоуткі начиняє фруктами і вкладаємо на фольгу. Навколо качки викладаємо рис з болгарським перцем і заливаємо водою (2/3 склянки). Зверху деко закриваємо фольгою і відправляємо індоуткі в духовку на 2 години, запікаємо птицю при температурі 200-220 градусів.
Через дві години потрібно буде зняти фольгу, щоб тушка підрум’янилася. Також потрібно буде перемішати рис і при необхідності додати води, щоб крупа приготувалася рівномірно. Знову відправляємо індоуткі в духовку на півгодини.
При приготуванні цієї страви ви можете експериментувати зі спеціями, вибираючи ті відтінки смаку, які вам більше до смаку.
Також в якості начинки фаршированої качки можна використовувати гречку, гриби, лимони, чорнослив і курагу. У будь-якому випадку вийде смачне святкове блюдо.
Приємного вам апетиту і хороших рецептів!