Качку для святкового столу готують не так часто, ніж курчати або гусака. Але якщо готують цю домашню птицю, то її частіше запікають у духовці або гасять, розрізавши на шматочки. Сьогодні хотілося б запропонувати вам запекти качку в духовці цілої тушкою, щоб вона не втратила свою привабливість. Напередодні свят цей рецепт буде особливо актуальним, адже найчастіше на святковий стіл подають запечену птицю цілком.
Рецепти приготування качки досить різноманітні: можна нафарширувати її фруктами, овочами, кашами. Ми сьогодні пропонуємо вам запекти качку в тесті!
Качка в тесті запечена в духовці
Таке блюдо можна вважати універсальним, і м’ясо ароматне готове, і гарячий хлібець, просочений ароматом і соками смаженої качки.
Є кілька варіантів обертання качки в тісто. Можна обернути її повністю, як в мішечок. При цьому способі приготування м’ясо буде готуватися у власному соку, що не підсмажиться і залишиться блідим. А можна просто накрити деко з тушкою птиці, запекти, а потім зняти «кришку з тіста» і порумяніть птицю. Якщо ви готові, то ми розповімо вам більш детально про другий варіант запікання качки в цьому покроковому фото рецепті.
Складові:
- Тушка молодий качки 1,5 – 2 кг,
- Часник 5 – 6 зубчиків,
- Суміш перців,
- Мелений сухий імбир,
- Сухі трави,
- сіль,
- Рослинна олія (рафінована),
- Борошно пшеничне – 300 грам,
- Вода (тепла) – 200 мл.
Процес приготування:
Замісити бездріжджове прісне тісто, його приготувати дуже легко. Для цього змішайте просіяне борошно з водою і замісити туге тісто. Для зручності можна зробити заміс в хлібопічці.
Тепер займіться качкою. Промийте тушку, потім ретельно обсушити. Очистіть зубчики часнику. Половину часнику пропустіть через прес. Половину наріжте тонкими брусочками і, зробивши невеликі надрізи в м’яких частинах тушки, нашпигуйте м’ясо часником.
У невеликій мисці змішайте ароматні сухі трави, сіль і видавлений через прес часник, додайте трохи рослинного масла і перемішайте масу. Отриманою сумішшю натріть тушку птиці, зверніть увагу, що качку потрібно натерти не тільки зовні, але і зсередини, щоб м’ясо повністю просочилося ароматами трав і сіллю.
Для запікання використовуйте деко з високими бортиками, буде виділятися багато соку.
Розкачайте тісто в тонкий пласт. Качку перекладіть у форму, і акуратно накрийте розкатаним шаром тіста. Прикріпіть краю тесту до листу, щоб не залишилося жодної дірочки. Так весь аромат і сік смаженого м’яса залишиться всередині.
Відправляємо деко з птахом в духовку, розігріту до 170 градусів на 1 годину 20 хвилин.
За цей час тісто має добре запекти.
Через зазначений проміжок часу акуратно зніміть запеченою тісто і дайте качечки підрум’яниться, залиште її в духовці ще хвилин на 25.
Але не забудьте перед відправленням листа в духовку, полити тушку виділився з неї соком і жиром.
Готову качку перекладаємо на красиве блюдо і накриваємо її «покривалом з тіста». Полийте тісто соком, що залишився на деку.
Укутайте фольгою, щоб птах не охолола, а хрустке тісто трохи отмякла.
Така оригінальна подача прикрасить будь-який святковий стіл. Не бійтеся експериментувати, нехай ваші застілля будуть не тільки красивими, але і смачними!
Кількох корисних порад з приготування цієї самої качки:
- Вибирайте тільки молоді тушки птиці, вони не повинні перевищувати 2 – 2,5 кг;
- Перед приготуванням видаліть всі пеньки і не вищипані пір’ячко;
- Виріжте залози, які знаходяться в гузку качки, саме ці залози іноді надають неприємний аромат під час приготування;
- Якщо ви вибираєте начинку для качки, то нехай це будуть кисло – солодкі сорти яблук, саме вони добре поєднуються з качиним м’ясом;
- Для того щоб визначиться з часом запікання качки вам потрібно для початку зважити тушку. Тобто якщо качка важить 2,5 кг, то запікати її слід близько двох годин, на кожні 500 грам ваги – 20 хвилин, плюс 20 хвилин на загальну вагу тушки.
Приємного вам апетиту!
Якщо качине м’ясо вам здається занадто жирним, купіть до Нового року індоуткі (мускусну качку), яку так само можна запекти в духовці: