Харчо без м’яса? А хіба можна приготувати цей суп без м’яса? Не тільки можна, а й треба! Вегетаріанський харчо служить прекрасним доказом того, що, практично, будь-який класичний блюдо можна приготувати на вегетаріанський лад без втрати оригінального смаку, навіть, тим самим, поліпшивши рецепт. Хто частенько заглядає на наш сайт, вже знайомі з веганським борщем (з квасолею), гетьманським борщем з баклажанами, пісним розсольником і іншими популярними стравами, які приготовлені без тваринних продуктів. А сьогодні, за рецептом нашої передплатниці Катюші, ми приготуємо вегетаріанський харчо з чорносливом для всієї родини!
Харчо – перша страва грузинської кухні, в оригіналі готується з яловичиною, соусом ткемалі, томатами, волоськими горіхами, рисом і великою кількістю зелені. Власне кажучи, основна частина грузинських страв включає в себе горіхи, помідори і зелень (кінзу). У вегетаріанський харчо, замість м’яса, часто додають зелену сочевицю, рідше панир або тофу., Гриби. У нашому варіанті немає ні грибів, ні бобових, але відсутність білкових інгредієнтів все одно не заважає супу бути наваристим, густим і ситним. Смак харчо яскравий, насичений, бульйон, з додаванням чорносливу, набуває особливого смаку, трохи пряний. А поєднання ніжних овочів з хрусткими волоськими горіхами створює унікальну консистенцію і смак, нехарактерні для звичних супів.
Складові:
- вода – 2,5 л;
- картопля – 300 -400 гр;
- морковка- 1 шт;
- цибуля ріпчаста – 1 шт;
- горіхи волоські – 10 шт;
- чорнослив – 5-8 шт;
- рис – 150 гр;
- томатний соус або паста- 2-3 ст. л (або сацебелі за смаком);
- часник – 2-3 зуб;
- рослинна олія;
- перець чорний мелений;
- перець червоний мелений – щіпка;
- хмелі-сунелі – 1 ст. л .;
- сіль;
Як приготувати вегетаріанський харчо:
У каструлю налити воду і поставити на вогонь, поки буде закипати, почистити картоплю, порізати і відправити в каструлю (коренеплід можна закинути як в гарячу, так і в холодну воду, не має значення).
А ось рис треба буде додати в уже киплячу воду з картоплею. Засипаємо крупу.
Морквину натерти на тертці, цибулю дрібно порізати. Надіслати на сковорідку з рослинним маслом.
Обсмажити до напівготовності, додати томатну пасту або соус, а якщо по сезону, то перетерті в пюре помідори (без шкірки). Дуже смачно вийде з соусом сацебелі.
Часник подрібнити, додати в сковорідку з засмажкою. Також в сковорідку додати трохи чорного перцю або дрібно порізаний червоний стручковий перець. Не обов’язково робити дуже гострий бульйон, якщо не любите супи з «вогником», додавайте тільки подрібнений часник.
Також додати в гарячу засмажку хмелі-сунелі, сушені трави надають особливого смаку харчо.
Відправляємо зажарку в суп, на цьому етапі солимо.
Волоські горіхи очистити і подрібнити, також порізати чорнослив. За 10 хвилин до кінця приготування додайте сухофрукти і горіхи в каструлю.
Додавайте вашу улюблену зелень, якщо добре ставитеся до кінзи, тоді можете порубати цілий пучок, і покласти його в бульйон.
Дуже смачно в цьому супі пір’я молодого часнику. Вони надають особливого аромату!
рекомендації: якщо не любите гострих страв, то не додавайте стручковий перець і червоний мелений. Чорнослив і горіхи – по можливості, можна щось одне на вибір.
Не шкодуйте томатного соусу. Можна використовувати консервовані або свіжі помідори, тоді їх потрібно буде просто подрібнити в пюре за допомогою кухонного гаджетів.
І, звичайно, не шкодуйте зелень. Грузинські страви завжди рясніють кінзою, петрушкою, базиліком, петрушкою, черемшею, кропом, чебрець, тархун і так далі. Можете дрібно нарізати суміш різних трав, а потім вже порційно додавати в тарілку з супом.
Смачного!