Салат з буряка з чорносливом, волоськими горіхами і сиром – це яскравий, смачний, пікантний і простий салат, який готується з недорогих, доступних, а головне, сезонних продуктів, які легко знайти в продажу в будь-якому магазині або в овочевих рядах продуктового ринку. Вартість готового салату – копійки, але скільки ж користі і вітамінів міститься в одній порції і навіть в одній ложці!
Салат з буряка з чорносливом однозначно варто включити в зимовий раціон! Готується без майонезу, хоча при бажанні можна заправити і їм. Калорійність салату невелика, що робить його популярним для «діетчіков», які включають в своє харчування тільки корисні і низькокалорійні продукти.
А ще це відмінний варіант урізноманітнити сірі й нудні будні. До того ж зараз, коли овочів на прилавках не так вже й багато, таке блюдо буде дуже до речі, адже виходить салат дуже смачним і ситним, і настільки красивим, що його можна навіть подавати на святковий стіл. Особливо, якщо прикрасити красиво, як в цьому новорічному варіанті.
Всі інгредієнти (а вони дуже прості і доступні) прекрасно поєднуються між собою і доповнюють смак один одного. І треба сказати, що навіть чоловіки, які чомусь не дуже люблять буряк, наминали такий салат за обидві щоки
Часу на приготування йде зовсім мало, за умови, звичайно, що буряк вже готова. Її можна або відварити, або запекти у фользі в духовці. Ну а там вже справа за малим – просто подрібнити і з’єднати всі продукти.
Складові:
- Буряк – 2 невеликі
- Горіхи волоські (чищені) – півсклянки
- Часник – 1-2 зубки
- Сметана (майонез) – 1-2 ст.л.
- Сир – 150 г
- Чорнослив – 5-7 шт.
Покроковий рецепт з фото
Готову буряк очищаємо і пускаємо на тертку.
Слідом подрібнюємо волоські горіхи – просто рубаємо ножем ядра.
Нарізаємо кубиками сир. У мене була бринза – я люблю поєднання цього сиру і буряка. Однак, можна взяти будь-який інший сир на ваш смак – твердий, плавлений, сулугуні.
Пропускаємо через прес зубки часнику.
І ріжемо кубиками промитий чорнослив. Рекомендую для салату взяти саме в’ялений чорнослив – він ніжніший, і для подібних закусок підходить просто ідеально. Копчений більше годиться для гарячих страв, наприклад, щоб запекти з ним картоплю, згасити капусту або зварити борщ.
Додаємо за смаком сметану або вегетаріанський майонез. Перемішуємо.
Ось і готовий салат з буряком, горіхами і чорносливом! І, не дивлячись на простоту складових, салат виходить дуже смачним і вишуканим. І досить ситним, так що його можна використовувати в якості корисного перекусу.
Смачного!
Салат з буряка з чорносливом і горіхами – калорійність
Складові бурякового салату – дієтичні, але не всі продукти малокалорійні. Горіхи містять в собі масла, також «жирності» додає заправка зі сметани або майонезу і сир. Незважаючи на це, салат ідеально підходить для любителів здорового харчування, в загальному всім, хто на пп. Адже рослинна горіхове масло і тваринний білок (сир і сметана) також необхідні для правильного функціонування організму і міцного здоров’я.
Калорійність салату з буряка – 178 ккалл на 100 г.
Жири: 13 м
Білки: 4 м
Вуглеводи: 14 м
Корисні поради
- Буряк смачніше, коли вона запечена, а не відварна. Загорніть добре промиті овочі в фольгу, покладіть в духовку запікатися до готовності (30 хвилин – 1 година, в залежності від розміру). Так буряк матиме більш насичений смак.
- Молода, маленька буряк солодше, ніж плоди побільше.
- Віддайте перевагу в’ялені чорносливу, а не копченому. Вибирайте ягідки м’які, з ніжною структурою.
- Щоб знизити калорійність страви, заправте салат оливковою олією змішаним з гірчицею або просто будь-яким рослинним за смаком.
Смачного!