Грибна солянка – це смачне, густе, насичене і ароматне блюдо, яке можна віднести відразу і до перших, і до других страв. Класичний рецепт солянки – густий, ситний, гострий, з невеликою кислинкою суп, який готується з різного виду м’яса, її так і називають – збірна. А що з себе представляє рецепт вегетаріанської солянки? Тут правила ті ж: ідеально – суміш грибів, краще, коли в основі (бульйон) зварений на лісових грибах, свіжих або сушених, особливо хороша солянка з білими грибами! До них вже можна додати інші сорти, штучно вирощені грибочки теж підійдуть, як гливи, так і печериці або шиітакі.
Звичайно, не всі живуть поруч з лісом, тим більше, не кожен довіряє магазинної продукції, тому готувати солянку можна з будь-яких грибів, які ви можете купити без якихось побоювань – свіжих, сушених або маринованих. І, як говорилося вище, добре, коли є кілька видів грибів, причому різних – печериць, глив, груздів, лисичок або білих …
На мій погляд, солянка не схожа ні на яку іншу страву, і саме за це я її і люблю. Ну, і, звичайно ж, за її дивовижний і незвичайний смак. Вона настільки смачна, що на одній тарілочці зупиниться неможливо просто.
І ще один безперечний плюс цієї смачної страви в тому, що готується воно рівно 30 хвилин. Всього півгодини – і у вас на столі парує ціла каструлька ароматної грибний солянки.
Інгредієнти на каструлю в 2 л:
- Цибуля – 1 шт .;
- Морква – 1 шт .;
- Картопля – 5 шт .;
- Рослинна олія – 3 ст.л .;
- Смажені гриби – 200 г;
- Мариновані гриби – 100 г;
- Солоні огірки – 1 шт .;
- Сіль за смаком;
- Томатна паста – 1 ч.л .;
- Суміш перців, куркума – по щіпці;
- Лавровий лист – 1 шт .;
- Зелень – за смаком
Дуже часто в солянку додають капусту, в сезон свіжу білокачанну, взимку – квашену. Але мені не дуже подобається смак капусти в цьому супі, краще додати овочів для густоти і насиченості. Але тут – справа смаку.
Схожі рецепти можна знайти в розділі «супи з грибами«, а якщо вам подобаються класичні перші страви, приготовані на вегетаріанський лад, то вас напевно зацікавлять такі рецепти:
- Вегетаріанська вуха з водоростями;
- Пісний борщ з квасолею;
- Харчо з чорносливом;
- Овочевий лагман з локшиною;
- Вегетаріанський розсольник з перловкою … і інші популярні рецепти в розділі супів.
Як приготувати солянку з грибами:
У каструльку налила води, поставила її на плиту. Коли вона закипіла, кинула очищений і нарізаний картопля. І залишила на тихому вогні, поки картопля не почне розварюються.
А тим часом цибулю очистити і нарізала. Морква натерла. Виклала в сковороду і обсмажити на рослинному маслі.
Потім кинула смажені гриби. Я обсмажити печериці та гливи заздалегідь.
Через пару хвилин – томатну пасту.
І нарізаний кубиками солоний огірочок.
Потримала на вогні ще 2 хвилини, і виклала мариновані гриби. Цього разу я взяла опеньки, але мені подобається солянка ще з маринованими груздями, вешенками і грибним асорті.
Коли картопелька розварилася, виклала зажарку в каструлю.
Посолити, кинула спеції, зелень і лавровий лист.
Через 3 хвилини вимкнула вогонь.
Ось і все, смачна і ароматна грибна солянка готова!
При подачі я додала в тарілку половинку гуртка лимона, при бажанні можна додати каперсів або зелених оливок.
Смачного!