Хінкалі – смачна страва грузинської кухні. Ці забавні мішечки з прісного тіста з різною начинкою, останнім часом, стають такими ж популярними, як і традиційні вареники і пельмені в українській і російській кухні. Кафе-хинкальную можна зустріти в будь-якому районі великого міста, в яких досить-таки різноманітний вибір, часто в меню трапляються позиції підходять як для вегетаріанців: хінкалі з сиром, з грибами, з шпинатом або іншою зеленню, овочами, тофу і так далі.
Готувати хінкалі можна з різними начинками, як і вареники. Я ж пропоную їх зробити з сиром сулугуні – ніжне тісто зі злегка солонуватим розплавленим сиром всередині – це дуже смачно! За бажанням можна додати свіжу зелень: петушку, кріп, шпинат, мангольд, бадилля буряка або моркви.
Процес приготування цього грузинського страви не особливо відрізняється від приготування вареників або пельменів. Так що якщо ви з ними дружні, то і труднощів в тому, щоб зробити хінкалі у вас не виникне.
Отже, давайте готувати
Складові:
- Борошно – 2,5 склянки
- Окріп – 1 стакан
- Рослинна олія без запаху – 2 ст.л.
- Сіль – щіпка
- Сулугуні – близько 300 г
Як приготувати:
Починаємо готувати з того, що замішуємо тісто. Впевнена, що у кожної господині є свій улюблений і вдалий рецепт тесту для вареників. Сміливо можете його використовувати і для хінкалі. Якщо ж перевіреного рецепту у вас немає, або ви хочете приготувати по новому та цікавому рецептом, тоді пропоную вам приготувати заварне тісто. Часу на його приготування потрібно всього на пару хвилин більше, ніж на приготування звичайного на борошні і воді, але результат приголомшливий – тісто виходить дуже ніжним, м’якеньким, а готові вироби з нього виходять неймовірно смачними.
Отже, відміряє поки що 2 склянки в муки і висипаємо її в миску. Додаємо сіль.
В окремій ємності з’єднуємо рослинне масло і склянку окропу.
Тепер маленької і тонким струменем вливаємо окріп в борошно, при цьому енергійно розмішуючи ложкою.
Коли ложкою вже буде важко перемішувати, починаємо тісто місити руками (не забувайте, що воно досить гаряче).
При необхідності додайте ще ¼ або ½ склянки борошна, але сильно багато її всипати не потрібно, інакше тісто вийде сильно тугим, і готові вироби з нього будуть жорсткими.
У підсумку виходить колобок дуже ніжного і еластичного тіста.
Відрізаємо від нього частину, розгортаємо тонко.
І за допомогою чашки вирізаємо кружечки.
Сир сулугуні нарізаємо. У мене він був ось в такому вигляді (називається нитка). Але це не принципово – можна брати палички сулугуні, або ж кругляшек. У якому вигляді він продається у вас, в такому і беріть, головне, щоб він не був копченим.
Викладаємо в центр кружечка сулугуні, збираємо по краях як би в мішечок.
Краюшек добре наліплювали.
І так чинимо з усім тестом.
Далі в каструльці кип’ятимо воду (солити її не рекомендую – в тесті вже є сіль, та й сулугуні досить солоний). І закидаємо вегетаріанські хінкалі.
Через 5 хвилин варіння дістаємо їх, додаємо при бажанні масло і насолоджуємося смачним блюдом грузинської кухні!
Як правильно їсти хінкалі
Не всі знають, як правильно їсти хінкалі! А адже в Грузії є свої правила поїдання цих ласощів.
- По-перше, хінкалі повинні подаватися дуже гарячими, як і пельмені або вареники: секунду назад вони плавали в окропі, а зараз вже лежать у вас на тарілочці. Ніхто не любить холодну тісто!
- По-друге, хінкалі не їдять приладами – тільки руками! Швидше за все, в ресторанах для туристів або в закладах в іншій країні (не в Грузії) вам можуть принести столові прилади, але це не правильно. Візьміть «пельмешек» за щільний хвостик з тіста, надкусити, обережно випийте сік, що знаходиться всередині. Тут треба бути акуратним, адже сік може бути дуже гарячим. А потім повністю покладіть в рот весь «вареник». Якщо це складно зробити, то можна надкусити ще кілька разів, але в Грузії вважається, що насолодитися смаком в повній мірі можна тільки поклавши страву повністю в рот.
- По-третє, не їжте «хвостик». Хвостик з тіста робиться тільки для зручності, але не для їжі. Акуратно складіть хвостики на краю тарілки.
- Не робіть або не просіть подавати до страви хліб. Хліб з хлібом? Навряд чи ви зможете відчути справжній смак страви таким чином.
Смачного!