Раніше, до того, як у мене з’явився інтернет, я думала, що випічка пряників – неймовірно складний і таємничий рецепт. Ті рецепти, що мені траплялися – були занадто складні, або занадто дорогими. Пізніше я дізналася, що в домашніх пряниках немає ніяких таємниць, все просто, головне знайти той рецепт, який буде до смаку всім.
Пропоную вам один з недорогих варіантів цієї випічки. Виходить вона м’якої і ароматною. Рецепт підкуповує швидкістю приготування. На відміну від інших варіантів, де тісто для пряників треба тримати в холодильнику пару годин або навіть ніч, або довго з’єднувати по черзі всі інгредієнти.
Пряники на кефірі
Кефір робить випічку ніжною та м’якою, а імбир і кориця надають виробам той самий аромат пряників. Варіант без меду, красивий шоколадний колір додасть тесту какао.
Простий покроковий фото рецепт
Складові:
- Борошно пшеничне 6-7 склянок,
- Кефір або кисле молоко – 0,5 літра,
- Цукор – 1 стакан,
- Розпушувач – 1,5 столові ложки без верху,
- Рослинну рафіновану олію – 1/3 склянки,
- 1 велике яйце,
- Какао порошок 1,5-2 столових ложки,
- Кориця – 1 столова ложка,
- Ванільний цукор – 1 пачка (25 грам),
- Мелений імбир – половина чайної ложки (за бажанням),
- Сіль – ¼ чайної ложки,
- Цукрова пудра – 100 грам,
- Декоративна кондитерська посипання.
Процес приготування:
Всі продукти повинні бути кімнатної температури, якщо ви не могли дістати кефір заздалегідь – просто прогрійте його на дуже маленькому газу до кімнатної температури.
Відокремлюємо жовток від білка, білок потрібно відправити назад в холодильник.
До жовтка додати цукор, перемішати. Влити масло, кефір і розмішати до однорідності.
В окремій мисці з’єднати 5 склянок борошна, спеції, прянощі, ванільний цукор. Добре перемішати ложкою масу.
Вливаємо жовтки з кефіром в борошняну масу. Перемішуємо спочатку ложкою, а потім руками, додаючи борошно. Тісто має бути м’яким, податливим. Залишити його під плівкою на 15 хвилин.
Приступаємо до формування. Розкачайте тісто в товстий пласт. Якщо ви плануєте підвішувати пряники на ялинку, вирізуйте по шаблону ялинки, сніговики, чобітки і трубочкою для коктейлю робіть дірочки – пізніше туди на день стрічку. Якщо ж готуєте просто так до чаю – вирізуйте пряники формочками або ножем у вигляді геометричних фігурок.
Перекладіть акуратно пряникові заготовки на силіконовий килимок, випікайте до готовності 20-25 хвилин.
Поки пряники випікаються – зробимо яєчно-цукрову глазур. З’єднуємо цукрову пудру і охолоджений білок. Додавати пудру потроху, маса повинні бути як сметана – біла і густа. Наносимо помадку на кожен пряник і тут же посипаємо посипаннями. Краще випічці не давати охолонути, так глазур схопиться швидше.
Поради господині
Пряники можна і не покривати глазур’ю, а щоб посипання трималася – полийте верх пряників сиропом. Зробіть міцний сироп з 3 ложок цукру і 2 ложок води, прогрійте до розчинення кристалів. Для аромату додайте в сироп шматочок палички кориці, трохи ванільного цукру або цедру апельсина. Після приготування пряність витягти, пряники змастити сиропом силіконової пензликом, посипати посипкою.