Як приготувати масло ДХІ



ДХІ – це топлене вершкове масло, яке широко використовується в Індії. Велика частина аюрведических страв готуються саме на його основі. Більш того, ДХІ вважається лікувальним, не дарма його називають «золото аюрведи». Таке масло заспокоює і балансує три доши: ​​капха, вата і питта. Багато лікувальні (натуральні) препарати готуються з використанням олії. Про його користь читайте в кінці статті.

На відміну від звичайного вершкового масла, ДХІ вельми корисно: воно не містить лактози і казеїну, не впливає негативно на печінку, при впливі високих температур не стає токсичним, а ще стимулює імунітет і травлення. Також не забиває судини і артерії: сучасна медицина говорить, що ДХІ не має негативного впливу на вміст холестерину в крові, що робить цей продукт набагато корисніше звичного – вершкового.

До того ж, масло ДХІ дуже приємно пахне, і свій ніжний горіховий, карамельний аромат дарує всім стравам, в які його додають.

Складові:

  • Вершкове масло – 600 г

Як приготувати ДХІ будинку по аюрведою:

Насправді приготувати масло ДХІ в домашніх умовах дуже легко. Головне, спочатку вибрати якісне вершкове масло з високою жирністю, адже чим вище жирність молочного продукту, тим більше вийде в підсумку топленого масла. Посуд вибираємо з товстим дном – наприклад, казан або нержавіючу сталь. Ні в якому разі не алюміній!

Отже, приступимо.

Масло я нарізала невеликими кубиками (приблизно см на см), виклала в каструльку.

Поставила на маленький вогонь (вибирайте самий мінімальний, який тільки може бути у вашій плити, поспіх в цій справі – найлютіший ворог), масло поступово почало топитися. Його не потрібно заважати, вона сама чудово справляється.

Потім масло поступово починає закипати – по чуть-чуть з’являється біла пінка на його поверхні.

Ось так:

Потім вона покриває всю поверхню.

Все, залишила так кипіти, не відходячи ні на секундочку від плити – від того, яка кількість масла ви взяли, залежить, як скоро воно перетопиться; у мене 600 г кипіли на тихому вогні приблизно хвилин 12.

В процесі:

Ще через кілька хвилин:

Тепер найважливіше: як визначити, коли вода вже випарилася, а казеїн (молочний білок) випав в осад? Насправді не складно: в одну мить масло перестає бути каламутним (стає прозорим), пінка нагорі перетворюється в пластівці (як на фото), видно осад. І ще запах: як тільки запахло НЕ розплавленим вершковим маслом, а з’явився характерний, м’який і приємний горіховий аромат – знімайте з вогню.

Все, далі масло процідила через тоненько сито, пінку викинула.

Можете витратити ще пару хвилин на перегляд відео, щоб точно зрозуміти як буде виглядати масло і в який момент його потрібно зняти з плити:

Як зберігати масло ДХІ

Я завжди готую 2 баночки масла ДХІ – одна просто з топленим маслом, друга обов’язково із зеленню. Просто нарізаю зелень (найбільше я люблю кріп).

І заливаю олією.

Ароматна краса:

Два види:

До речі, баночки я стерилізують в мікрохвильовці, щоб не сталося ніяких неприємностей при зберіганні. Хоча робити це не обов’язково, так як всі джерела, як і багаторічний досвід індійців показує, що ДХІ зберігається роками і зовсім не псується. Хто знає, може бути топлене масло зберігалося б і довше, ось тільки воно настільки затребуване в кулінарії і медицині (аюрведою), що швидко витрачається. Поставте баночку на полицю або приберіть в шафу (в тінь або темне місце), зберігати в холодильнику не потрібно.

Ось і все, корисне масло ДХІ в домашніх умовах готово! Ось так воно виглядає одразу – прозоре, красиве.

І потім, постоявши годин 6 при кімнатній температурі, застигає.

Чим корисно ДХІ

Аюрведа говорить нам, що масло ДХІ – це один з найкорисніших продуктів для нашого організму. Вважається, що масло має властивість зволожувати, «промаслюється» внутрішні органи, судини, артерії, що сприяє омолодженню клітин, а також провокує зростання тканин, їх реанімацію. Це особливо актуально для людей похилого віку, а також маленьких дітей.

З маслом ДХІ роблять ванночки (компреси) для очей, що знімає втому, напруженість, знімає головний біль і відновлює зір.

Крім того, масло допомагає нашому травленню, зовсім не навантажуючи його. З наукової точки зору – топлений продукт має іншу температуру кипіння (на відміну від необробленого масла або рослинного), що не дозволяє підгорати їжі, масло не чадить і не димить при смаженні. А якщо ви правильно зварили масло, то в кінцевому продукті не буде лактози, що ідеально при дієті для тих, хто страждає непереносимістю молока і його похідних. Крім того, ДХІ не підвищує рівень холестерину в організмі.

Маслом можна робити масаж, особливо добре допомагає при мігрені, а також сильної втоми, як фізичної, так і емоційною. Ефективно лікує болі в суглобах, в попереку, простудні захворювання.

Додавайте масло ДХІ в улюблені страви і будьте здорові!