Коричневий або бурий рис вважається найкориснішим видом рису, так як в процесі обробки таких злакових залишається велика частина висівковий оболонки, яка і містить максимальну кількість поживних (вітамінних) речовин. Коричневий рис іноді помилково називають червоним, але між двома видами існує величезна різниця. Червоний тайський рис довго вариться, як правило, його замочують на ніч у питній воді, щоб скоротити час приготування. У готовому вигляді розсипчастий, сухий.
Бурий або коричневий рис, який дуже популярний в Азії, особливо в Індії та Шрі-Ланці, готується дуже швидко, буквально за 10-12 хв. злакові розварюються. Бурий рис має ніжний, трохи молочний смак. При правильному приготуванні крупинки залишаться розсипчастими, що не клейкими.
Якщо у вас є можливість вибирати сорт рису, завжди віддавайте перевагу нешліфований варіанту. Такий рис корисніший, та й на смак він помітно відрізняється від рису, пройшов всі стадії обробки.
Коричневий рис добре поєднується з овочами, приготованими в будь-якому вигляді: рагу, каррі, Сабджі, овочі обсмажені зі спеціями або запечені в духовці., А також з грибами і бобовими.
Завжди можна приготувати коричневий рис з сезонними овочами: баклажанами, морквою, стручкової квасолею, солодким або гострим перцем, гарбузом, брокколі, цвітною капустою і так далі.
Щоб приготувати коричневий рис з овочами на 2 порції, нам знадобиться:
- 2 чашки відвареного бурого рису (щоб рис вийшов розсипчастим, налийте води в 2 рази більше, ніж рису., Варіть не відкриваючи кришки)
- 1 великий баклажан або 2 маленьких
- 6-7 стручків зеленої квасолі
- 1 гострий перець або 1 солодкий перець + гострі спеції за смаком
- 1 морква
- 1 зубчик часнику
- рослинна олія
- сіль, чорний мелений перець за смаком
Рис з баклажанами і стручкової квасолею
Відваріть рис. Підготуйте овочі: наріжте баклажани кільцями або півкільцями, морква – соломкою, стручкову квасолю – на 3-4 частини. Дрібно наріжте гострий перець.
Обсмажте баклажани на рослинному маслі до напівготовності. Приблизно, 2-3 хв. Чи не наливайте багато масла в сковороду, досить 1-2 ст. л., інакше овочі вберуть масло і будуть занадто жирними.
Додайте перець.
Через 1-2 хв. засипте стручкову квасолю.
Накрийте кришкою і пропарьте овочі протягом 3-4 хв. Можна додати кілька ст. л. води, щоб овочі не пригоріли.
Тепер черга моркви.
Не потрібно довго готувати морква, в цій страві вона повинна залишитися соковитою і хрусткою. 3-4 хв. і можна засипати подрібнений часник, а також сіль і чорний перець за смаком.
Готовий рис викладіть по центру тарілки. Зробити красиву гору можна за допомогою чашки або не великий піали.
Навколо рису акуратно розкладіть обсмажені овочі.
Рис з баклажанами, гострим перцем і стручкової квасолею готовий.
Смачного!