Черепаха – салат досить незвичайний не тільки через свій зовнішній вигляд, але і через його складових. Тим, хто пробує салат Черепашку вперше, може здатися дивним поєднання горіхів, яблук, цибулі, яєць та сиру. Але це тільки до першої ложки, так як здивування змінюється захопленням. Салат такий весь легкий і «невагомий», соковитий і «хрусткий», що хочеться добавки. Можна приготувати таке яскраве і веселе блюдо для дитячого свята, тільки майонез бажано замінити сметаною або йогуртом.
салат Черепаха
Складові:
- 200 г курячого м’яса,
- 1 ріпчаста цибуля,
- 2 середніх яблука,
- 3 курячих яйця,
- 70 г твердого сиру,
- 70 г волоських горіхів,
- 70 мл майонезу,
- ¼ ч.л. солі,
- чорний мелений перець,
- зелень,
- червоні ягідки (для оформлення).
Процес приготування:
Простіше і швидше буде взяти куряче філе або грудку, але цілком підійде і стегенце (гомілки). Зваріть курку в підсоленій воді, також туди можна додати будь-які спеції і прянощі, щоб м’ясо вийшло більш смачним і ароматним. Через 20-25 хвилин вимкніть вогонь, остудіть м’ясо і розберіть руками на невеликі шматочки. Можна також курку нарізати.
Яйця потрібно зварити в іншій каструлі, але воду потрібно теж підсолити. Після закипання води варіть яйця не менше 7 хвилин, вони повинні бути зварені «круто», а не «всмятку». Остудіть варені яйця, зніміть шкаралупу і відокремте білки від жовтків. Натріть білки на дрібній тертці, але не всі, одну половинку залиште цілою. Жовтки можна натерти теж або розкришити виделкою.
Щоб цибуля не гірчить в салаті, почистіть його, наріжте і замаринуйте в оцті або ошпарьтеокропом, але не зливайте його відразу, нехай цибулю побуде в такому вигляді близько 5 хвилин.
Щоб смак сиру виділявся в салаті Черепаха на тлі інших інгредієнтів, він не повинен бути прісним, а ще краще, якщо в сирі будуть будь-які спеції або трави (паприка, базилік, орегано).
Волоські горіхи колемо, але витягуючи ядра з шкарлупок, намагайтеся хоча б кілька половинок дістати цілими – це для оформлення салату.
Перший шар – це терті білки, які потрібно викласти у формі овалу на плоске блюдо. Зробіть на білках тонкий прошарок майонезу. Зверху на білки викладіть куряче подрібнене філе, яке також змастіть майонезом. Далі викладіть маринований (ошпарений) ріпчаста цибуля плюс майонезна сітка.
Візьміть для салату кисло-солодкі яблука, промийте їх і натріть на тертці прямо з шкіркою. Звичайно, якщо шкірка має пошкодження або занадто жорстка, то її краще зрізати.
На цибулю викладіть терті яблука і зробіть майонезну прошарок. На яблука ми викладаємо тертий сир і змащуємо майонезом. Останній шар – це терті жовтки, які повинні мати «об’ємний» вид, тому майонезну сітку не робимо.
Завершіть оформлення «Черепахи». З половинки яйця зробіть лапки і голову, як носа і очей можна використовувати перець горошком або парасольки гвоздики. На «спинці» зробіть майонезну сітку, на цей раз з великими проміжками, в які покладіть половинки горіхів. Уявіть собі, як виглядає панцир черепахи і просто відтворіть картинку. Зробіть образ черепашки більш яскравим, доповнивши його червоними ягодами і зеленню. Перед подачею дайте салату настоятися пару годин.
Смачного!