Пшоно, сонячне, золотаве … Дана крупа на сьогоднішній день втратила свою колишню популярність. Раніше в радянські часи пшоно входило в раціон середньостатистичного людини хоча б раз на тиждень. Сьогодні ж ми його їмо дуже рідко, напевно, раз на місяць, а то й раз в два місяці. А все, напевно, від того, що ми забули все рецепти з використанням пшона, а адже з нього можна не тільки кашу варити, але і додавати в супи, щоб вони стали не тільки смачними, але і красивими. Так, так, саме красивими, адже пшоняна крупа віддає бульйону свій колір і робить його більш золотистим.
З додаванням пшона варять різноманітні супи, наприклад, юшку, борщ, овочеві супи, розсольники. А спробувати очищене від оболонки просо, саме таким пшенка і є, варто, оскільки це вкрай корисний продукт. До складу пшона входять маса корисних мінералів і вітамінів, що дуже для нас важливо.
Отже, сьогодні у нас на столі красивий курячий суп з пшоном.
Суп з пшоном і куркою
На 2,5 літра води для пшона супу знадобляться
Складові:
- Куряче м’ясо (будь-яка частина),
- Невеликий кабачок,
- Пшоно – 100 г,
- Картопля – 2 шт.,
- Морква – 1 шт.,
- Цибуля – 1 головка,
- Болгарський перець – по часточці різного кольору,
- Лавровий лист,
- зелень,
- Перець горошком – 4 шт.
- сіль,
- Рослинна олія для пасерування.
Процес приготування:
Підготуємо потрібні продукти для супу. Для бульйону візьмемо курку, промиємо її і відріжемо потрібну вам частину. Ставимо каструлю з водою на вогонь, викладаємо туди куряче м’ясо. Чекаємо, поки закипить бульйон, знімемо піну, зменшимо вогонь і варимо хвилин 30 (супова курка до готовності буде доходити довше).
За цей час підготуємо овочі до супу, промиємо, почистимо які потрібно. Лук покришимо кубиком, моркву і кабачок натерти на крупній тертці, різнокольоровий перчик наріжемо великими кубиками. У сковороду наллємо рослинне масло і поставимо на вогонь. На розпечену сковороду викладемо цибулю і моркву, трохи просмажити і додамо до тих овочів кабачок і болгарський перчик. Пассируем хвилин п’ять, помішуючи. Зажарка для супу готова.
А тепер виймаємо з бульйону на тарілку куряче м’ясо. Відставити убік. Бульйон підсолимо і закинемо в нього картоплю, нарізану теж кубиком, як овочі. Картопля провариться хвилин 10 – закладаємо в суп промите пшоно, нарізане шматочками м’ясо курки і перчик горошком. Варимо до готовності крупи. Готовий курячий суп заправляємо засмажкою з овочів, присипаємо зеленню. Даємо покипіти на маленькому вогні п’ять хвилин, закинемо лавровий лист і вимикаємо.
Курячий супчик з пшоном готовий. Розливаємо по тарілках і приступаємо до трапези.
Смачний курячий суп з пшоном і кабачком приготувала Галина Котяхова (фото автора).
Приємного вам апетиту і хороших рецептів!