Балиш, Зур Балиш або беліш – так називається традиційний татарський пиріг з начинкою. Він виходить апетитним, ароматним і дуже смачним. В якості начинки використовують яловичину, баранину, птицю, субпродукти з картоплею, капустою, крупами і навіть з гарбузом. Це національне блюдо готується по великих святах або для дорогого гостя. У рідкісних випадках господиня може побалувати сім’ю цим пирогом у вихідні. Виходить він таким, що просто пальчики оближеш! Блюдо ситне і неабияке, воно стане шикарним прикрасою столу і призведе гостей в захват. Звичайно, з пирогом доведеться трохи повозитися, але повірте, він того вартий! Цей покроковий фото рецепт буде вам в помощь!
![Балиш пиріг Балиш пиріг](/wp-content/uploads/2018/6/hore-6396.jpg)
Балиш
рецепт татарського пирога з м’ясом і картоплею
Подається таке блюдо по-особливому. Так як начинка соковита, то пиріг не нарізається на порційні шматочки, як це ми звикли робити. Верхня кришка знімається і це печене тісто подається замість хліба. Начинка розкладається в тарілки ложкою, а поруч укладаються шматочки тіста.
Складові:
для тесту:
- борошно пшеничне (просіяне) – 5 склянок;
- кефір або кисле молоко – 1 стакан;
- сіль-1 ч.л .;
- яйця-3шт. (Збити вилкою);
- баранячий жир або топлене вершкове масло-180мл;
начинка:
- сиру картоплю 700 г;
- м’ясо – 800 г;
- сало 100 г;
- цибуля – 3 шт .;
- перець, спеції, сіль-за смаком;
- бульйон або кип’ячена вода;
- вершкове масло – 50 г.
Процес приготування:
Змішайте віночком кисле молоко і яйця (вони повинні бути кімнатної температури), розтоплене негарячій масло або жир, поступово додайте борошно. Замісити тісто, воно повинно бути м’яким, еластичним і не липнуче до рук. Скачайте з нього кульку і помістіть в холод. Тісто це можна використовувати не тільки на Балиш, з ним вийдуть смачні пиріжки в духовці.
М’ясо (на ваш смак) наріжте невеликими кубиками, як на манти. Також подрібніть очищений картопля і сало. Додайте очищений подрібнений цибулька. Частина цибулі можна подрібнити в пюре блендером.
Всі інгредієнти для начинки пирога «Балиш» перемішайте, додайте спеції і посоліть.
Знову обомніте «відпочиле» тісто і розділіть його на 2 однакових частини. Одну з них розділіть на дві нерівні частини (в залежності від того, яку будете робити кришечку). Частина тесту піде на прикрасу. Розкачайте більшу частину тесту, щоб вийшов великий круг. Товщина коржі приблизно 5 мм.
Помістіть тісто в вогнетривку круглу форму, або в чавунну сковороду, краю повинні трохи звисати. Можна також випікати пиріг на деку. Заповніть пиріг начинкою, як на фото, рівномірно розподіляючи її по поверхні тесту.
Розкачайте частина тесту,, щоб можна було прикрити начинку сверху.Закройте пиріг, підвертаючи краю тесту вгору, скріпіть їх із кришечкою з тіста. Покладіть внахлест, добре защіпніте. По центру пирога зробіть поглиблення, помістіть в нього залишився невелику кульку з тіста. З інших шматочків зробіть прикрасу.
Поставте Балиш в прогріту духовку приблизно на годину. Температура 180 градусів.
Встиг трохи підрум’янитися пиріг дістаньте з духовки, накрийте пергаментом, добре змоченим у воді, і знову помістіть в духовку на півгодини.
По закінченні цього часу знову дістаньте пиріг, вийміть з центру кульку з тіста, налийте в поглиблення близько склянки бульйону, закрийте «пупочок», знову накрийте зволоженим пергаментом і відправте в духовку ще на 40-60 хвилин. Перевірити начинку на предмет готовності можна, витягнувши шматочок тесту з центру.
Дістаньте готовий Балиш, змастіть його поверхню вершковим маслом.
Скликайте гостей і подавайте гарячим до столу!
Приємного апетиту і хороших рецептів.