Татарський суп



Шулпа – в перекладі з татарської мови означає бульйон. Головна особливість супу Шурпа в тому, що за основу береться насичений м’ясний бульйон, який повинен бути прозорим і золотистим. Як правило, це бульйон з домашньої птиці або яловичини, але допускається і додавання різного виду м’яса. Приготуємо сьогодні і ми смачний татарський суп.

Татарський суп шулпа з овочами

татарський суп

Дуже важливо, щоб після приготування суп залишився все таким же прозорим, і цього домагаються за допомогою великої нарізки овочів. При подачі нерідко шматки м’яса і овочі виймають з супу, окремо в тарілку наливають бульйон, густо посипаний свіжою зеленню. М’ясо і овочі їдять вприкуску. А ще з шулпа традиційно подають татарське національне блюдо Еліш, коржі і навіть несолодкі пироги.

як приготувати татарський суп

Складові:

  • 2,5 літра води,
  • 300 г м’яса,
  • 1 велика морква,
  • 2 шт. ріпчастої цибулі,
  • 3-4 шт. картоплі,
  • 2 шт. болгарського перцю,
  • зелень,
  • сіль,
  • перець.

Процес приготування:

Звичним способом готуємо м’ясний бульйон, потім проціджуємо його в чисту каструлю і ставимо на вогонь.

М'ясний бульйон

Морква очищаємо від шкірки і нарізаємо великими шматочками, наприклад четвертинками. До цього часу бульйон повинен закипіти, після чого відправляємо в нього підготовлену моркву.

Морква кубиками для шулпа

Досить крупно нарізаємо очищений ріпчасту цибулю і відправляємо в каструлю слідом за морквою.

Ріпчасту цибулю в суп

Далі очищаємо від шкірки картопля, крупно ріжемо його і також додаємо в бульйон.

Картопля кубиками

Поки бульйон знову закипає, промиємо болгарський перець, видалимо з нього насіння і наріжемо великими смужками. Підготовлений перець відразу ж відправляємо в каструлю до інших овочів.

Болгарський перець шулпа

Варимо шулпа на середньому вогні до готовності овочів, займе це 10-15 хвилин. В кінці додаємо в суп зелень.

шулпа зелень

Подаємо суп, вибравши варіант за смаком. Можна залишити овочі в бульйоні, а можна укласти їх поруч на тарілку. І не забудьте поставити на стіл м’ясо, з якого варився бульйон. Ситна, ароматна і дуже смачна шулпа з овочами готова, смачного!

Татарські супи рецепт

Як приготувати татарський суп розповіла Регіна, рецепт і фото автора.