Баранина в духовці – це відмінний варіант для святкового меню, хоча і в звичайний день від такого частування навряд чи хтось відмовиться. Якщо ви хочете злегка здивувати своїх рідних і гостей, неодмінно спробуйте приготувати це блюдо. Серед численних рецептів приготування цієї м’ясної закуски хочеться виділити один, який сьогодні пропонується вашій увазі. З нього ви дізнаєтеся, як приготувати баранину зі спеціями в рукаві, запікаючи в духовій шафі. Все досить просто, якщо слідувати нашій докладної кулінарної інструкції з покроковими фото і дотримуватися даних в ній рад.
Баранина в духовці запечена в рукаві
баранина в духовці рецепт
Баранина є чудовою альтернативою будь-якого іншого м’яса, однак серед багатьох господинь поширена думка про складність баранини в приготуванні. Також дуже часто говорять про специфічний запах, який не всім припаде до смаку. Проте, в більшості випадків це лише чутки, спровоковані недотриманням невеликих правил попередньої підготовки м’яса перед приготуванням.
Найбільше баранина нагадує яловичину. Це досить жилаве м’ясо, яке в сирому вигляді має специфічний запах, сама тушка має тонку жировий прошарок і багато плівок. У старих тварин досить жорстке м’ясо, тому краще вибрати молочного ягняти або тварина віком до 1,5 років. Блюдо з тушки таких тварин вийде максимально соковитим і ніжним.
Баранина запечена цільним шматком в фользі або рукаві виходить соковитою і м’якою, так як всі соки залишаються всередині. А ось якихось складних дій від господині не потрібно.
Для запікання в духовці можна взяти частину передньої ноги без гомілки, лопатку з реберцями, або задню ногу (стегно без гомілки). При виборі звернути увагу на зовнішній вигляд м’яса. На поверхні повинна бути біла прошарок жиру. Якщо колір ближче до жовтого, то м’ясо занадто старе і залежаний. Жоден вид запікання не може зробити з цього шматка соковитий і смачний обід. Його потрібно буде вимочувати або прокручувати в фарш на котлети.
Перед запіканням шматок м’яса на кістці потрібно натерти спеціями, сіллю і промаринувати кілька годин. А можна залишити на ніч маринуватися в соусі. В останньому випадку краще використовувати кислі рідини, які зможуть повністю просочити цілісний шматок м’яса. Цікавим смак зробить винний оцет зі спеціями і рослинним маслом. Замість оцту можна використовувати лимонний сік, розведений з водою. В якості маринаду можна використовувати соус власного приготування, змішавши кілька компонентів.
Підійде практично кожна суміш для м’яса: гірчиця, оливкове масло, сметана з протертим часником і ароматними травами, аджика, чортівня (вогник), рослинне масло з лимоном, натерті на тертці свіжі помідори зі спеціями. Можна взяти будь-який магазинний соус, навіть майонез, якщо відчуваєте в цьому необхідність. Крім цього баранину можна обмазати медом. Сіль, часник, спеції, трохи солодкуватий присмак на скоринці – і в ресторан ходити не треба!
Овочі: цибуля, морква, картопля, часник, перець, корінь імбиру можна скласти в той же рукав або пакет для запікання, в якому буде готуватися баранина. Туди ж можна закласти чорнослив, яблука, груші, лимон. Овочі та фрукти при запіканні додавати не обов’язково, але гарнір з овочів, просочений баранячим жиром буде більш ароматним і смачним, а фрукти додадуть м’ясу пікантний трохи солодкуватий смак.
Запечена баранина в духовці – це справжнє роздолля для творчості, коли в хід можуть піти будь-які спеції. Наприклад, крім розмарину можна використовувати суміш приправ для плову або східні прянощі, підійдуть зірочки бадьяна, сухий орегано, італійські трави, чебрець, зіра, свіжа м’ята, паприка, суміш перців, коріандр.
Складові:
- 2-2,5 кг баранини на кісточці,
- 4-5 зубчиків часнику,
- 1-2 ложки суміші спецій,
- 1 ложка солі для натирання тушки,
- 4 ложки соусу.
Процес приготування:
В фото рецепті використовується молоде ягня, частина передньої ноги з лопаткою і реберцями, м’ясники на ринку вміють робити такі шматочки.
У будь-якому випадку перед тим, як маринувати м’ясо, шматок баранини натирається сіллю, спеціями і перцем. Надрізів для часнику в самому м’ясі робити небажано, так як таке подобу фаршировані лише дозволить соку вийти назовні, що небажано. Є два варіанти, або тиснемо його через прес і натираємо цілісний шматок, або ріжемо скибочками і вставляємо в надрізи в жировій плівці.
Далі рівномірно розподіляємо по поверхні соус з тих, що перерахований в описі вище. На нашому фото – це чортівня, суміш свіжих протертих помідорів з коренем хріну і часником.
Обмазаний сіллю, спеціями і соусом шматок баранини поміщається в рукав для випікання. Туди ж вливаються залишки соусу. На цьому етапі можна закласти в цей же пакет овочі і фрукти, якщо плануєте запікати з гарніром. Краї рукава щільно закриваються, якщо є додаткові інгредієнти, то гарнір з бараниною встряхиваются, щоб вони теж просочилися соусом.
Укладається в форму і деко для запікання.
Баранина вагою близько 2.5 кг запікається при температурі 180 градусів 2 години. Шматок поменше – менший час. Приблизно 1 годину часу на 1 кг ваги. Готовність можна перевірити, проколів м’ясо, якщо сік прозорий, можна вимикати духовку. Щоб баранина була м’якою, в процесі приготування стежте за «упаковкою». Рукав може порватися, а через маленьку щілину на деко буде «тікати» сік, який робить м’ясо м’яким і соковитим.
Якщо майонез ви не використовуєте, м’якою біло-золотистої скоринки на м’ясі не буде.
Щоб не обпектися паром, розрізати пакет потрібно акуратно. Вийняти баранину на рівну поверхню, зручну для нарізки.
Запечена в духовці баранина подається відразу, поки м’ясо гаряче, оскільки баранячий жир має властивість швидко застигати.
Точно так же готується баранина в фользі. За 10-15 хвилин для закінчення запікання вона розкривається для появи красивою скоринки на поверхні. Власне, це класичний рецепт. Ускладнити ви його можете, загорнувши м’ясо в прісне тісто. Теж буде дуже смачно!