Биточки представляють собою невеликі за розміром котлети, які мають круглу форму. Їх дуже зручно готувати: смажити або запікати, а готову страву має невеликі розміри, які добре подавати порційно. Маленька, округла форма котлеток завжди вдало вписується в будь-який святковий стіл, биточки зручно їсти виделкою, без допомоги ножа, котлети добре поєднуються з простим гарніром або овочевим салатом, а також виглядають дуже апетитно.
З квасолі можна приготувати дуже ситні котлети, а мускатна гарбуз додасть їм соковитість і ніжний смак. Квасоля рекомендую брати таку, щоб вона швидко варилася і добре розварювалася. Завдяки цьому можна отримати більш однорідну масу, коли будете перетирати бобові в пюре. Биточки, так само як і котлети, підсмажують в паніровці, в результаті вони виходять хрусткими і набагато смачніше і соковитою. Для панірування квасолевих биточків візьмемо несолодке пісне печиво, воно відмінно розсипається в крихту, а можна замінити і на борошно або сухарі.
До речі, за аналогією виходять не менш смачні котлети з гарбузом і булгуром, рецептом яких також поділилася наша передплатниця Ніна С.
Складові:
- квасоля відварна – 6 ст. л.
- гарбуз мускатний – 75 м
- картопля сирої – 1 шт.
- цибуля ріпчаста – 1 шт.
- часник – 1 шт.
- борошно кукурудзяне – 1 ст. л.
- печиво пісне – 4 шт.
- коріандр мелений – 0,25 ч. л.
- сіль – 0,35 ч. л.
- перець чорний мелений – 0,15 ч. л.
- оливкова олія – 50 мл.
Биточки готуються на основі відвареної квасолі. Її заливаємо на ніч в глибокому посуді водою (суху). А потім відварюємо до м’якого стану.
У теплому вигляді з відвареної квасолі робимо пюре.
А гарбуз натираємо на крупній тертці. До квасолі висипаємо її і розмішуємо.
Чистимо сиру картоплю, промиваємо його під водою. Потім подрібнюємо коренеплід на дрібній тертці. Завдяки цьому він випустить сік, який необхідний для основної маси ( «фаршу») биточків. Висипаємо терту картоплю і перемішуємо.
Спочатку очищаємо ріпчасту цибулю і часник. Сполосніть інгредієнти під водою. Потім цибулину ріжемо дрібно і додаємо в основну суміш.
Часник продавлюємо через чеснокодавку. Розмішуємо до однорідності. Насипаємо за смаком сіль, чорний мелений перець і мелений коріандр.
І насипаємо кукурудзяну муку. Добре перемішуємо. Якщо маса вийшла занадто сухий, то можна додати ложку води або соєвого молока.
Тепер зробимо паніровці. Печиво ламаємо і розтираємо в крихту. З маси скачуємо невеликі за розміром биточки і обкачуємо в крихті.
Биточки підсмажуємо на оливковій олії до рум’яного кольору з кожного боку. Їх можна промокнути від масла на паперовій серветці.
Биточки остудити на тарілці, а потім можна їсти. До них підійде овочевий салат, варену картоплю або пюре з нього.
Котлети виходять настільки смачними і ситними, що їх можна з’їсти просто з скибочкою свіжого хліба.
Смачного!