Булочки на кефірі з повидлом

Булочки дружна сімейка

Коли я була маленькою, мама часто балувала нас смачними свіжоспеченими булочками, іноді з начинкою, іноді без неї. І так ми їх любили, що з’їдали майже все. Особливо мені подобалося, як виглядали булочки з повидлом. Мама зніме рушник, а там тісно лежать булочки, я ще звертала увагу і говорила, що дружні вони. Мама відповідала, що так, вони дружні. Навіть назва у булочок: «Дружна сімейка».

Як і багато дітей, булочки їсти любила, а от допомагати мамі їх готувати не любила зовсім. І коли прийшла моя пора пекти булочки вже для своєї сім’ї, я себе картала за те, що не стояла біля мами і не дивилася, як правильно піч ці дружні булочки. Я довго намагалася зробити таке ж тісто на кефірі, мої булочки теж були смачні, але не ті, що я пам’ятала з дитинства. Але потім я домоглася потрібного результату, так як мені потрапила в руки записна книжка, де докладно був записаний рецепт і саме приготування. Тепер мої домашні не хочуть вживати іншу випічку, а вимагають лише «Дружну сімейку» з повидлом або густим варенням. А я цьому тільки рада. Адже це і мої улюблені булочки!

Булочки на кефірі з повидлом

«Дружна сімейка»

Булочки з повидлом

Приготувати здобні булочки на кефірі дуже просто, начинку можна класти будь-яку. З чим тільки я їх не пекла! І з ягодами, і з цукерками, і з сиром. Для різноманітності хіба що булочки з ревенем не пробувала. А найчастіше я печу булочки з повидлом домашнього приготування. Моя сім’я віддає перевагу саме їх. Пропоную і вам познайомитися з цією смачною випічкою і приготувати «дружну сімейку». Мій покроковий фото рецепт вам на допомогу.

Для зручності рецепта булочок на кефірі даю на одну порцію, це як раз на один середній деко з високими бортиками. Користуюся саме такою формою, в ній булочки тісно сидять один до одного, як веснянки і високі стінки «стримують» пухнасте ноздрястое тісто. Можливо, воно вам здасться занадто ніжним під час роботи, але раджу вам не дуже-то піддаватися спокусі підмішування в нього зайвої муки. Хіба що трохи пріпиліть стіл або робочу поверхню.

Коли булки спечуть, випічка буде більше схожа на один великий високий пиріг з повидлом. Його потрібно буде обов’язково добре остудити, щоб пішов аромат кисломолочного продукту. Тоді булочки рядами можна буде надломлювати і відривати від загального пирога.

Складові:

  • 2 склянки борошна,
  • 1 яйце,
  • 2 ч. Л. сухих дріжджів «Саф Момент»,
  • 180 мл кефіру,
  • ¼ пачки вершкового масла,
  • 3 ст. л. цукру,
  • трохи солі,
  • Ванілін або ванільний цукор – за смаком,
  • Рослинну рафіновану олію – для змащування форми
  • Яйце або жовток для змазування верху булочок.

Для посипання:

  • цукор,
  • Кориця.

Процес приготування:

1. З самого початку потрібно взяти дріжджі, помістити їх в підходящий посуд, наприклад, в глибоку тарілку і залити їх кефіром або кислим молоком. Кисле молоко має бути кімнатної температури, можна його трохи підігріти, але не сильно. Якщо рідина буде гарячої, дріжджі не почнуть працювати, а просто зіпсуються. Тепер залишилося дочекатися, коли дріжджі злегка почнуть бродити. Я для випічки вибрала сухі швидкодіючі дріжджі «Саф Момент», ще добре працюють «Воронезькі». Вважаю за краще використовувати тільки ці два види, у випічки немає ні дріжджового присмаку, ні неприємного запаху.

2. Тепер займемося іншими компонентами. Беремо яйце, додаємо в нього цукор і збиваємо, можна віночком, до тих пір, поки цукор повністю не розчиниться. До піни збивати не потрібно, адже ми не бісквіт робимо, а булочки.

3. Вершкове масло перед замешиванием потрібно розтопити. Якщо у вас є мікрохвильова піч, то покладіть масло в тарілку і поставте в піч на 1-2 хвилини. Дуже важливо, щоб масло не закипіло, а просто розтопити. Я часто просто розрізаю масло на невеликі шматочки, кладу на сковорідку і ставлю на вогонь. Як тільки масло починає танути, я його знімаю і ложкою розмішую до однорідного стану.

4. Беремо миску, або ту ємність, в якій зазвичай замішуємо тісто. Виливаємо в неї заграв дріжджі, збите яйце, розтоплене масло, сіль і ванілін. Далі всипаємо просіяне борошно і замішуємо тісто. Борошно всипати краще потроху, підмішуючи її, так наше тісто для булочок на кефірі буде легким і повітряним.

5. Добре вимішуємо тісто, після чого укладаємо його акуратно в глибокий посуд і ставимо на 35 – 50 хвилин в тепле місце, щоб тісто піднялося. Якщо ви робите випічку взимку, то ідеальним для тесту буде місце біля батареї.

6. Ось дріжджове тісто для булок піднялося. Воно збільшилося в розмірі більше ніж в два рази. Виймаємо його з форми, де вона підіймалась, і ще раз легенько вимішуємо, використовуючи для цього кухонний стіл, присипаний борошном або змащений олією.

7. Далі нам потрібно розділити його на невеликі кульки і розкачати качалкою або розім’яти руками в коржі. У мене з однієї порції тіста виходить їх 12 штук.

булочки з ірисками8. У середину кожного коржика кладемо начинку, в нашому випадку повидло або густе домашнє варення, скріплюємо краю до центру і руками формуємо кульки з начинкою. Цей процес ми з вами вже проробляли для булочок з іриски, які для прикладу на цьому фото. На жаль, проміжне фото для булочок з варенням вийшло розмитим. Але, думаю, процес зрозумілий.

9. Тепер беремо високий прямокутний лист, змащуємо його рослинним маслом і досить близько укладаємо на нього кульки з повидлом. Під час вистоювання булочки з повидлом дружно збільшаться в розмірі. Деко для гарного підйому потрібно поставити в тепле місце, я для цих цілей використовую варильну поверхню плити, в той час як духовка вже прогрівається. 30-40 хвилин для підйому булочок на кефірі цілком достатньо.

Рецепт булочок на кефірі10. Перед розстоювання верх булочок «Дружна сімейка» потрібно змастити збитим яйцем, а ще краще, тільки жовтком. Жовток додасть випічці більш красивий темний колір. Зверху посипаємо кожну булочку посипкою з суміші цукру і меленої кориці. Ця посипання обов’язково видасть вас вашим сусідам, аромат смачної домашньої випічки рознесеться не тільки по квартирі, а й за її межами.

Булочки на кефірі11. Чекаємо, коли булочки збільшаться в розмірі, беремо наш лист і ставимо його обережно в добре прогріту духовку. Печемо булочки «Дружна сімейка» при температурі 180 градусів. Сама випічка триває не довго, приблизно 30-35 хвилин. Готовність тесту легко перевірити дерев’яною паличкою, якщо суха – булочки готові.

Булочки на кефірі з повидлом12. Булочки готові, їх можна виймати з духовки. Нехай спочатку трохи охолонуть, потім вони легко вийдуть з форми. Тоді їх потрібно буде перекласти спочатку на чистий кухонний рушник і укутати, а потім вже обережно розділити руками і скласти на красиве блюдо.

Булочки з вареннямЗвичайно, не всі зможуть дочекатися, поки смачні домашні булочки на кефірі охолонуть, особливо діти. А свіжа випічка так смачно пахне, що у вас обов’язково попросять гарячу булочку з повидлом. Обов’язково швидше спробуйте свої булочки самі, так як вам їх може просто не вистачити.

А якщо ви вирішите спекти одну порцію цих булочок, знайте, що вам скоро доведеться знову їх випікати. До речі, дуже зручно замішувати тісто для булочок в хлібопічці, якщо така у вас є.

Приємного вам апетиту і хороших рецептів бажає Анюта!

Булочки з полуницею Листкові булочки з ягодами швидкий