Дріжджове тісто завжди вважалося складним, але найсмачнішим і ситним. Тільки досвідчені господині можуть піч пишні булочки, та такі що випічку прямо з дека з’їдають швидше, ніж спечуть наступні.
У дитинстві дріжджова випічка мені завжди здавалася чимось з рідні магії. З незрозумілої причини тісто піднімається і стає іншим, більш м’яким і податливим. Саме так я дивилася на свою маму, яка кожні вихідні пекла величезна відро пиріжків і булочок всієї родини. А діти і гості з радістю поглинали все, що виймалося їх гарячою духовки.
Зараз все зросли, але до сьогоднішнього дня ми згадуємо, як вона лаялася за те, що ми вихоплювали ще не остиглі гарячі булочки. А ми тікали на вулицю і поглинали пиріжки і ватрушки.
Начинки вона вибирала різні, і ми завжди ворожили – з чим же цього разу будуть пироги.
Це було повидло, яблука, груші, ягоди і ревінь з городу. Але іноді вона дивувала навіть нас – клала в пиріжки щось незвичайне. Однією з таких начинок для солодких булочок стала звичайна м’яка іриска або цукерки «Корівка».
Булочки з цукерками
Якщо укласти іриски або цукерку «Корівка» в серединку булочки або пиріжка, то начинка тане, і перетворюється в тягучу, ароматну смачну масу, віддалено схожу на згущене молоко і горіхову пасту для бутербродів одночасно.
Пропоную сьогодні і вам приготувати дріжджові булочки на кефірі з начинкою з цукерок (м’яких ірисок). Випічка смачна, досить проста і незвичайна. Дріжджове тісто для булочок готую на кефірі, на один лист, форму для випічки.
Рецепт булочок з цукерками з вказаною кількістю інгредієнтів можна адаптувати для випічки в мультиварці.
Такі смачні булочки кладу близько один одному, їх у нас називають «дружна сімейка».
Складові:
- Борошно – 2 склянки (звичайних, 200 грамів),
- Яйце – 1 шт.,
- Сухі швидкодіючі дріжджі Саф Момент – 2 чайні ложки,
- Кефір або кисле молоко – 180 мл,
- Вершкове масло – 50 грам,
- Цукор-пісок – 3 столові ложки,
- Сіль – маленька щіпка,
- Ванілін або ванільний цукор – за смаком,
- Рослинна олія для змащування форми.
Процес приготування:
Дріжджі залити теплим кислим молоком або кефіром. Якщо буде молоко трохи холодніше – не страшно. Але якщо гаряче – дріжджі не працюватимуть.
Відставимо дріжджі бродити, і перейдемо до інших інгредієнтів.
Яйця злегка збиваємо з цукром до однорідності. Піна нам не потрібна, це ж не бісквіт.
Вершкове масло розтопіть в мікрохвильовій печі або на плиті. Слідкуйте за тим, щоб масло не закипіло, а просто розтануло. Я роблю так – ставлю каструльку на плиту. Масло нарізаю невеликими кубиками, і як тільки масло починає підтавати, я знімаю з вогню масло і розмішую. Так масло ніколи не закипить.
Розтопити масло можна і в мультиварці. Ставимо режим підігрів і через пару хвилин масло розм’якшити.
З’єднуємо яйця, борошно, дріжджову суміш, рідке вершкове масло, сіль і ванільний цукор.
Швидко перемішуємо тісто руками.
Борошно краще всипати поступово, щоб тісто вийшло м’яке, повітряне.
Дуже зручно замішувати тісто для булочок в хлібопічці, все склав – і вийняв готове тісто!
Далі треба помістити дріжджове тісто для булочок з начинкою в тепле місце на 35-50 хвилин.
Можна включити духовку на 5 хвилин, вимкнути і укласти в об’ємній формі тісто. Врахуйте, що тісто сильно піднімається. Так що форма повинна бути в 2-2,5 рази більше ніж обсяг тесту. Взимку ідеальне місце для підйому – поруч з гарячою батареєю. Ну, а якщо у вашій мультиварці є функція розстоювання тіста, використовуйте свою помічницю.
Виймаємо тісто на кефірі для булочок з чаші, вимішуємо на столі, пріпиленний борошном або змащеному рослинним маслом, і ділимо його на невеликі кульки. У кожен коржик укласти по 3 іриски і сформувати булочку. У мене вийшло 7 середніх булочок з цукерками.
Викласти їх на деко, змащене олією. Оптимально якщо візьмемо рафінована рослинна олія. Але тут можна і зважитися на експеримент. Візьміть масло горіха – і ваша випічка дуже зміниться в кращу сторону.
«Дружну сімейку» з булочок я саджаю близько один до одного в високу круглу форму і даю дріжджового тесту расстояться.
Перед випічкою верх булочок змастити жовтком або цілим яйцем, яке треба заздалегідь розмішати.
Ставимо випікати в духовку. Печемо булочки з ірисками при температурі 180 градусів.
Булочки печуться дуже швидко. Зазвичай достатньо 30-35 хвилин для повної готовності.
Булочки «Дружна сімейка» в мультиварці
Такі булочки з начинкою в мультиварці Панасонік потужністю 670 Вт без 3 D нагріву я печу довше, ніж в духовці, 70 хвилин, причому в два заходи, 50 хвилин з одного боку і 20 хвилин з іншого.
До речі, в Панасонік немає режиму «тісто», для вистоювання можна використовувати звичайний підігрів, включаючи його на кілька хвилин і відключаючи.
Готові булочки з цукерками дістаємо з духовки або мультиварки, даємо пару хвилин постояти у формі. А потім обережно витягаємо з форми.
Краще випічці на кефірі дати охолонути, так вона буде добре розрізатися.
Ну, а якщо дуже кортить, як моїм дітям, можна відокремити теплі булочки один від одного руками. Ось така смачна начинка всередині кожної булочки. Пригощайтеся!
Приємного вам апетиту і хороших рецептів!