Веганські шоколадний пиріг Crazy Cake
Історія свідчить, що Crazy Cake (що в перекладі з англійської – Божевільний пиріг) прийшов до нас з 30-х р з США.
З 1929 р по 1939 р тривав світова економічна криза, яка в штатах прозвали Велика депресія. У цей важкий час доводилося економити на всьому, і навіть на на найдешевших продуктах.
Мабуть, опис періоду економічної кризи чимось нагадує 90-ті, які наші співвітчизники, також переносили з працею.
Але як би там не було, смачна їжа, а особливо солодощі – це головний рецепт лікування від поганого настрою і навіть від депресії! Може тому, шоколадний пиріг Crazy Cake вийшов настільки смачним?
Чому торт Крейзі Кейк прозвали саме так? Навряд чи хтось уже зможе згадати витоки цього оригінальної назви. Але можна припустити, що торт називається божевільним завдяки своєму неймовірному смаку. Адже якщо ви спробуєте шматочок шоколадного пирога, а потім дізнаєтеся, що серед інгредієнтів немає ні яєць, ні молочних продуктів, ви, швидше за все підтвердіть, що це шалено смачний пиріг! Шалено смачний або смачний по-божевільному – не важливо! Головне, це те, що навіть у важкий період часу ласуни завжди мали можливість побалувати себе шматочком шоколадного пирога.
Отже, для приготування Крейзі Кейк знадобиться:
- 1 1/2 ст. борошна
- 1 ст. цукру (буде дуже солодко)
- 4 ст. л. з гіркою какао-порошку
- 1 ч. Л. соди
- 1 ч. Л. оцту
- дрібка солі
- 2 ч. Л. ванільного цукру
- 1 ст. води
- 4-5 ст. л. рослинного масла без яскравого смаку (рафінована соняшникова, оливкова). Дуже смачно вийде з кокосовим маслом, але в оригінальному рецепті його не було.
- банан для крему (за бажанням)
Покроковий рецепт приготування веганскої шоколадного торта Crazy Cake
Включити духовку, а поки вона розігрівається, змішати всі сухі інгредієнти в глибокій мисці (або у формі для випікання). Потім додати рослинне масло і оцет, ретельно перемішати.
Влити воду в тісто і знову все перемішати віночком, розбиваючи все грудочки. Повинна вийти однорідна, густа маса. Вилити шоколадне тісто в форму для випікання. Не потрібно сильно збивати тісто, головне – розбити грудочки.
Поставити форму в духовку і випікати до повної готовності. Готовність можна перевірити звичним способом: увіткнути сірник (стороною без сірки) або зубочистку в тісто – якщо до дерев’яній паличці нічого не прилипає, значить торт готовий. Якщо пиріг добре піднявся і вийшов високим, то його можна розрізати на два коржі і просочити кремом. Американський рецепт пирога Crazy Cake не передбачає такий варіант. Але ви тільки виграєте, якщо змажете коржики кремом з збитого банана з какао!
Отже, на цьому етапі пиріг вже можна їсти. Але якщо ви все-таки вирішили продовжити і трохи вдосконалити рецепт, тоді збийте 1 стиглий банан з 0,5 ч. Л. какао і змастіть тонким шаром коржик. Таким же чином можна прикрасити і вгору пирога. Важливо: перед нанесенням крему на коржі, дайте їм трохи охолонути.
Шоколадний веганські торт готовий! Тепер його можна поставити в холодильник або будь-прохолодне місце, щоб пиріг просочився і охолов. Або ж відразу порізати на порції і пригощати гостей.
Смачного!