Класичний шоколадний Брауні готується на молоці, з жовтками яєць, вершковим маслом і шоколадом – безсумнівно, смачний, солодкий десерт, який так популярний в американській кухні (а з деяких пір і по всьому світу!). А що робити любителям шоколадних тортів і тістечок, які в силу певних обставин не можуть вживати в їжу тваринні продукти? Алергія на яйця або молоко, а може бути ви дотримуєтеся пост, або вегетаріаніте? Таким ласунам обов’язково сподобається пісний шоколадний Брауні: без яєць, вершкового масла і молока.
Рецепт пісного Брауні схожий на ще один американський десерт Crazy Cake, який спочатку виключає тваринні продукти, однак не в силу заборон, а через економію.
Інгредієнти для пісного Брауні:
- 2 ст. борошна (1 склянка – 250 мл.)
- 1,5 – 2 ст. цукру (2 ст. – для справжніх ласунів! Якщо ви готуєте в перший раз, покладіть мінімальну або середню порцію цукру, щоб не пересолодити.)
- 1/2 ст. какао-порошку
- 1 ч. Л. пекарського порошку (можна замінити на 1 ч. л. соди і 1 ст. л. лимонного соку)
- 1 ч. Л. солі
- 1 ст. кокосового молока (або будь-яку рослинну молоко: кунжутне, соєва, мигдальне., або 1 ст. питної води + 1 ч. л. рослинного масла)
- 1 плитка чорного шоколаду (перевірте етикетку, щоб шоколад виключав тваринні продукти)
- 1/4 ст. оливкового масла або інше масло без яскраво-вираженого смаку
- 1 ст. л. ванільного цукру
Пісний торт Брауні в духовці
Щоб випекти веганські Брауні в духовці нам знадобиться форма розміром 9 х 13. Увімкніть духовку розігріватися до 220С. А тим часом займіться тестом для шоколадного торта.
- В окремій глибокій посуді змішайте сухі інгредієнти: пшеничне борошно, цукор, какао, пекарський порошок і сіль. Ванільний цукор додавати не потрібно.
- Натріть плитку шоколаду на дрібній тертці або перетріть в пластівці в блендері.
- Нагрійте кокосове молоко (або воду) на «слабкому» вогні, але не дайте молоку закипіти. Зніміть з вогню, додайте шоколадну крихту, ванільний цукор і рослинне масло і ретельно перемішайте.
- З’єднайте вологі і сухі інгредієнти разом, добре змішайте, щоб переконатися, що вийшла однорідна маса.
- Тісто має бути густим, пастоподібною. Рівномірно розподіліть його по формі для запікання. А потім поставте в духовку випікатися до готовності, приблизно 25-30 хв.
Перевірити шоколадний торт на готовність можна за допомогою дерев’яної палички або зубочистки. Вставте зубочистку в центр Брауні, застроміть її глибше. Якщо тісто не прилипає – вегетаріанський Брауні готовий! Його можна дістати з духовки і поставити охолоджуватися.
І звичайно, Брауні можна готувати кожен раз з новим смаком: з горіхами, чорносливом, бананами, апельсинами, цедрою цитрусових, вишнею і так далі.
Смачного!