З настанням сезону холодів так добре відкрити баночку тутового варення, з насолодою намазати його на скибочку м’якої булочки і попивати ароматний чайок! А ще джем з шовковиці може стати відмінною начинкою для пирогів або рулетів.
Джем з шовковиці на зиму
Крім ваніліну можна додати в тутового джем цитрусову цедру, тоді він придбає екзотичний тропічний відтінок.
Рецепт підійде як для чорної, так і білої шовковиці.
як приготувати варення з шовковиці (шовковиці)
Складові:
- шовковиця 550-600 грам;
- цукровий пісок 250-300 грам;
- ванілін – 5 грам.
Процес приготування:
Як і будь-яку ягоду, перед тим як використовувати її в заготівельних цілях, шовковицю слід підготувати. Підготовка традиційно полягає в тому, щоб відібрати м’яті, зіпсовані, неякісні ягоди.
Після цього слід провести ще одну процедуру очищення. Для цього помістіть ягоди в глибокий посуд (наприклад, миску) і залийте водою. Неякісні плоди, а так же сміття повинні спливти, і тоді залишиться тільки шовковиця придатна для готування.
Після цього промийте шовковицю в проточній воді, пустивши її не сильним струменем. Тепер потрібно трохи часу, щоб ягоди обсохнули.
Йдемо далі. Складіть шовковицю в глибоку товстостінну каструлю (добре підійде для цього випадку сотейник). Тепер засипте ягоди зазначеної порцією цукру (його кількість можна до певної міри збільшити або зменшити, орієнтуючись на солодкість ягід). Поставте сотейник з шовковицею на плиту, і варіть на середньому вогні близько 7 хвилин.
Далі, використовуючи блендер (погружной або звичайний) перемеліть вміст сотейника до однорідного стану. Отриману масу слід пропустити через дрібне сито для того, щоб видалити максимально багато кісточок. Будьте обережні, працюючи з гарячою масою, стережіться опіків!
Отриманий варіант напівготового продукту все в тому ж сотейнику знову відправляйте на плиту і на середньому вогні варите хвилин 8-10.
Щоб переконається в готовності джему, використовуйте простий спосіб – капніть крапельку джему на блюдечко, і якщо вона не ворухнеться, значить, джем готовий.
Перед тим, як прибрати протерте варення з шовковиці з плити, насипте в нього ваніліну і добре перемішайте.
Тепер залишилося укласти тутового джем в простерилізовані баночки, закатати під ключ, або використовувати гвинтові кришки.
Банки переверніть і укутайте чимось теплим. Протягом доби вони повинні охолонути. А після цього їх можна сміливо прибирати в сухе, темне, прохолодне місце (комора – якраз те, що потрібно).
Смачного!
Варення приготувала Олена.