Сезон дозрівання тути або шовковиці дуже короткий. Щоб зберегти смак, аромат і хоча б трохи корисних властивостей цих синьо-чорних ягід, можна приготувати з них варення. Воно дуже корисно при простудних захворюваннях. Беручи по 1 ч. Л. шовковичного сиропу кілька разів в день можна швидко позбутися від тривалого кашлю. Варення з шовковиці, особливо чорної тути схильне до засахариванию, тому при його приготуванні обов’язково потрібно додавати лимонну кислоту, а краще лимонний сік.
Варення з шовковиці
Чорна шовковиця схожа на ожину, але її плоди мають довгасту форму. У цій ягоди набагато більше смакових нюансів, ніж у її білого аналога. Поки тутовник недозрілий, на ньому зберігаються ділянки, пофарбовані в червоний колір. У міру дозрівання, плоди набувають глибокий, чорний відтінок з фіолетовим відливом. Сік чорної шовковиці може забарвити руки і одяг, тому перед початком роботи слід подбати про їх захист: надіти тонкі гумові рукавички і фартух.
варення з шовковиці рецепт з фото
Складові:
- чорна шовковиця (тута) – 500 г;
- цукровий пісок – 600 г;
- сік ½ лимона або 1 г лимонної кислоти.
Процес приготування:
Туту слід насипати в друшляк і прополоскати в холодній воді.
Потім необхідно відрізати чистими ножицями хвостики ягід.
Пересипати шовковицю цукровим піском. Злегка струсити таз, щоб крупинки обліпили всі ягідки.
Залишити плоди з цукром на 3-4 години. Соковита ягода має за цей час пустити сік. Якщо його недостатньо або зібралося незначна кількість, якого не вистачить для початкового етапу варіння, то можна влити 100 мл холодної кип’яченої води.
Поставити миску з Тютін на середній вогонь. У міру нагрівання сік з ягід почне виділятися більш активно. До моменту закипання, плоди вже будуть повністю занурені в рідину. Перемішувати варення необхідно якомога рідше, щоб ягоди не пом’ялися. Можна час від часу струшувати таз, щоб сироп прогрівався рівномірно. Через 10 хвилин після початку кипіння потрібно зробити перерву і зняти варення з чорної шовковиці з вогню. З поверхні сиропу слід зібрати піну.
Потім варіння необхідно продовжити. Варення слід варити з короткими, п’ятихвилинними перервами до готовності. В цілому на це може піти 30-40 хвилин (не рахуючи перерв). Доводячи варення до кипіння в останній раз, в нього потрібно влити лимонний сік.
Готове варення з чорної тути необхідно розлити по стерильним банкам і щільно закупорити.
Зберігати його слід в темному місці при кімнатній температурі.
За рецепт і фото дякуємо Гаяне.