Маринований гіркий перець на зиму виходить трохи гострим і кислуватим на смак, тому такий різносолу добре подавати в якості закуски до м’яса, хоч на святковий стіл, хоч в будні. Гострий перець добре йде в поєднанні з алкогольними напоями.
Оцет надає заготівлі смак, схожий з іншими консервованими овочами, а також робить перці хрусткими і ламкими.
Гіркий перець на зиму
рецепт маринованого гострого перцю без стерилізації
Гіркий перець на зиму з оцтом без стерилізації готується за стандартним рецептом, який можна застосовувати для всіх видів овочів. В якості інгредієнтів для маринаду використовується вода, сіль, цукор і столовий оцет.
На 4 літрові банки потрібно приблизно 2 кг стручкового перцю. Намагайтеся використовувати плоди середнього розміру без видимих дефектів, таких як гниль, почорніння і так далі. Колір перцю не важливий, тому за бажанням можете або відбирати тільки червоні або зелені, або складати все в одну банку.
Складові:
- 2 кг гіркого перцю;
- 1 чайна ложка оцтової есенції на банку обсягом 1 л.
На 1 літр маринаду знадобляться:
- 1 літр води;
- 2 столові ложки солі;
- 3-4 столові ложки цукру.
Процес приготування:
Для початку необхідно підготувати перець. Промити, дати стекти рідини. Верхівка (плодоніжка) перчин зрізається і відправляється в утиль. Насіння не витягаються. Якщо вважаєте, що заготовка вийде занадто гострої, тоді овочі слід мити не тільки зовні, але і прополоскати усередині, щоб прибрати насіння, які могли залишитися після зрізання верхівки. Також в кожному овочі робиться надріз приблизно в 2 см довжиною від зрізаного краю уздовж самого плоду.
Промиті перці складаються в банку таким чином, щоб місце зрізу виявилося внизу. Попередньо можна стерилізувати банку, або просто гарненько її вимити і просушити.
Для розсолу необхідно відразу в воду додати сіль і цукор. Суміш повинна прокипіти 1 хвилину, після чого вона розливається по банках з перцем. Зверху прикрити кожну ємність прокипяченной металевою кришкою. В такому стані перець повинен стояти і грітися біля 15 хвилин, після чого розсіл акуратно зливається і заново кип’ятиться.
Гаряча рідина розливається по банках з перцем і в останню чергу додається оцтова есенція. Незалежно від кількості розсолу кількість оцту не змінюється: на літрову банку потрібна 1 чайна ложка есенції. Додавання оцту відразу в банку, а не в маринад ніяк не вплине на смак, але так розрахувати кількість інгредієнта набагато легше.
Після додавання оцту банку не потрібно струшувати або іншим чином сприяти розмішуванню консерванту. Банку закривається прокипяченной залізною кришкою, ставиться кришкою вниз і закутується в плед або ковдру. Після охолодження на наступний день забирається в темне прохолодне місце. Необхідно перевірити стан банок. І якщо всі вони залишилися сухі, а рідина прозора. Заготівля повинна настоятися щонайменше місяць.
Горький маринований перець виглядає досить акуратно: овочі прекрасно зберігають свою форму і колір.
Порада:
Господині, які раніше не закатували маринади, можуть стежити за станом консервації по розсолу. Якщо він весь час залишається чистим і прозорим, значить, закрутка вдалася і її можна спокійно зберігати далі. Але якщо протягом першої доби або через місяць рідина в банку помутніє або з’явиться осад, то можна просто викинути мариновану закуску, тому що якщо цього не зробити, кришка скоро вздуется, і банку вибухне.