Лляна каша, як і інші рецепти з насіння льону – вважаються лікувальними, які слідують вживати в їжу курсами. Невелика кількість насіння в якості доповнення до салатів або випічці цілком припустимі щодня, а ось доза понад 1/3 ч. Л. вже буде вважатися лікувальної, а значить використовувати насіння потрібно зі знанням справи.
Норма лляних насіннячок в день – до 2 ст. л.! При цьому перший раз слід з’їсти насіння не більше 1 ч. Л., А потім подивитися на реакцію організму. У рідкісних випадках навіть невелика кількість насіння може викликати неприємні відчуття, як правило – болі і поколювання в животі.
Користь лляних насіннячок
Льон містить в собі максимальну кількість омега-3 жирів, порівняно з іншими продуктами харчування. У цих крихітних насінні омега-3 більше, ніж у рибі і морепродуктах, горіхах і їстівних насінні або в зелених листових овочах!
Що робить в організмі омега-3?
- Бере участь в роботі серцево-судинної системи (знижує ризик інсульту та інфаркту, особливо в літньому віці., Стабілізує тиск., Нормалізує рівень вмісту холестерину.).
- Активізує захисні сили організму – упорядковує імунну систему.
- Позитивно впливає на репродуктивну систему.
- Омега-3 жирні кислоти допомагають швидкому лікуванню від псоріазу та інших дерматологічних захворювань.
- Покращує роботу головного мозку: хороша пам’ять і більш швидке сприйняття інформації.
- Кислоти відповідають за красу волосся (впливає на випадання, силу, блиск), нігтів і шкіри.
- та інше..
Також в насінні льону міститься клітковина. Чи варто нагадувати, що завдяки клітковині травна система людини працює «як годинник». Бактерицидна слиз, яка утворюється при замочуванні насіння, допомагає легше засвоюватися їжі, а також не травмувати запалену слизову при деяких захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Злагоджена робота кишечника – це міцне здоров’я, адже всі ми знаємо, що кишечник – це «другий мозок».
Не варто забувати і про лігнано, яким багаті насіння льону. Лігнано – це фітоестрогени, рослинні гормони. На відміну від синтетичних, що створюються штучним шляхом, лігнано не роблять негативного впливу на організм людини і не можуть нашкодити. По складу фітоестрогени схожі з жіночим гормоном – естрогеном, що виробляється в яєчниках.
Крім того, в насінні льону, як і у всіх насінні, міститься білок, що включає в себе 7 незамінних амінокислот.
Також до складу насіння входять складні вуглеводи – полісахариди. І жири.
Протипоказання
З обережністю слід вживати в їжу насіння льону тим, хто має проблеми з шлунково-кишковим трактом. У деяких випадках насіння можуть надавати лікувальну дію, але при виразковій хворобі, панкреатиті, холециститі – тільки за призначенням лікаря. Насіння мають яскраво виражений жовчогінний ефект.
Лляної відвар або лляна каша допомагають вивести камені і пісок з нирок і жовчного міхура. Цей пункт відноситься як до показань до застосування, так і до протипоказань. Все залежить від розміру камінчика і його розташування. Дрібні камені, які без проблем можуть пройти по протоках або пісок – легко виводяться за допомогою льону. А ось конкременти побільше можуть застрягти в сечоводі або в протоці, що вимагає екстреної медичної допомоги.
Також насіння льону протипоказані вагітним і годуючим мамам. На цей рахунок не проводилися серйозні дослідження, однак досліди на мишах показали погані результати, тому краще виключити насіння і повернутися до вживання після народження дитини і завершення годування.
Як приймати насіння льону
Насіння льону слід приймати в сирому вигляді, починаючи з невеликої дози – 1/3 ч. Л. в день. Часто зустрічаються рецепти з запареними насінням або відвареної лляної кашею. Але слід розуміти, що теплова обробка знищує більшу кількість корисних речовин, ніж знижує оздоровчий ефект в рази.
Посипайте свіжі салати, випічку, десерти, готуйте сироедческую лляну кашу (рецепт нижче). Максимальна денна порція – 2 ст. л. насіння. Курс – не більше 2-х тижнів (або за призначенням лікуючого лікаря).
Подрібнені насіння – (порошок) швидко окислюються, тому лляну борошно слід використовувати тільки свіжомелених.
Відвар, кисіль, настій з льняного насіння готують за призначенням лікаря. Так як при такому курсі лікування важливі пропорції води і насіння, консистенція, час вживання (до їжі або після), тривалість прийому і так далі. Інакше лікування може завдати шкоди, замість очікуваної користі.
Рецепт каші з лляних насіння – сироедческій
Отже, ми вже знаємо, що максимальну користь в собі несуть сирі насіння, тому кашу найкраще приготувати сироедческую. Готується таке блюдо швидко!
За смаком лляна каша схожа на фруктовий пудинг. Густий (слизовий, як кисіль) десерт дуже незвичайний на смак. У цьому рецепті 2 важливих інгредієнта: банан і лляні насіння. Останнє ви можете змінювати на свій смак.
Складові:
- 1 стиглий банан;
- 2 ст. л. насіння льону без гірки;
- 1-2 волоських горіха;
- персик або будь-який фрукт або ягоди за бажанням;
- трохи води для замочування каші.
Смачна каша з насіння льону
Насіння перебираємо, промивати не потрібно. Заливаємо водою в співвідношення 1 до 2. Вода повинна трохи покрити насіння, щоб вони покрилися слизом. Замочуємо протягом 1-2 годин.
Перекладаємо в блендер. Збиваємо майже до однорідної маси.
Насіння роздрібнити і стануть схожі на пудинг білого кольору.
Додаємо половину нарізаного банана.
Знову все збиваємо.
Викладаємо кашу в тарілку. Нарізаємо зверху решту банана і персик часточками.
Присипаємо горішками.
І відразу ж подавайте на стіл! Смачного!