Рецепт від Ольги Масляної.
Покроковий рецепт смачного супу з білих сушених грибів або суміші різних грибочків з вермішеллю (а за бажанням можна і з домашньою локшиною), картоплею, морквою і цибулею.
Знаю точно, що багато хто любить їсти гриби, а деякі ще сильніше люблять їх збирати. Я завжди з нетерпінням чекаю осінь – мою улюблену пору року. І проводжу щоранку в лісі в пошуках грибних місць. Коли урожай зібраний, законсервований і заморожений на зиму, я починаю сушити гриби. Особливо смачними виходять сухі білі грибочки! З ними потім можна буде готувати всю зиму, та й не тільки супи, а й додавати в рагу, в вершкову пасту, до картоплі тушкованого або смаженого, в тушковану капусту, в котлети. Відкрию секрет, якщо у вас багато сухих грибів, то ви можете розмолоти блендером або кавомолки їх в сухий порошок, а потім цей порошок додавати в супи та інші страви. В сто раз смачніше, ніж грибні хімічні кубики або інші приправи!
До речі, ви знаєте, що тайці і китайці (я думаю, як і багато азіати) теж готують схожий суп? Тільки зі своїх, місцевих продуктів: суп з грибів шиітаки зі скляною локшиною для нас екзотика, а для тайців – звичайне блюдо на сніданок!
Отже, перейдемо до приготування супчика.
Для приготування смачного грибного супу вам знадобиться:
- 50 г сушених грибів
- 3 середніх картоплини
- 1 середня цибулина
- 1 морква
- 50-100 г вермішелі або рубаних спагетті
- сіль, спеції
- рослинне або вершкове масло для смаження
Покроковий рецепт грибного супу з сушених грибів
1. Для початку нам потрібно підготувати всі інгредієнти.
– В першу чергу гриби. Промити гриби і замочити на ніч.
Якщо не вийшло, можна залити крутим окропом і дати настоятися 3-4 години. Я зазвичай замочую на 2,5-3 години, причому через годину воду зливаю і заново заливаю окропом.
Потім ще раз промиваю, ріжу на шматочки.
– Цибулину чистимо і дрібно кришимо.
– Вимиту і очищену моркву трьом на тертці (великої, бурякової) або ріжемо соломкою.
– Картопля рубаємо шматочками.
2. У каструлю наливаємо 3-3,5 літра води і кладемо туди шматочки грибів.
3. Варимо приблизно 40 хвилин. Як гриби почнуть опускатися на дно, потрібно додати нарізану картоплю.
4. Подрібнену цибулю і моркву обсмажуємо на сковороді з рослинним або вершковим маслом.
5. Варимо картоплю хвилин 10 і додаємо подрібнені спагетті або вермішель.
6. Слідом відправляємо пасеровану цибулю та моркву.
7. Сіль, спеції кладемо за смаком.
8. Варимо до повної готовності.
9. Щоб суп вийшов смачним, він повинен настоятися 10-15 хвилин.
10. Прикрашаємо суп зеленню і подаємо зі сметаною (деякі люблять з майонезом).
Смачного!