Соус з сушених білих грибів, густий, ароматний, ситний і шалено смачний!
Напевно ви помітили, що страви, приготовані з сушеними грибами, набагато смачніше, ніж на основі відварних, смажених або печених? При сушінні грибів випаровується весь сік, волога йде, а залишається концентрований грибний смак, що і робить такі страви неймовірними!
Соус або підлива з сушених білих грибів готується швидко і просто, це гарне доповнення до макаронних виробів, особливо до пасти з твердих сортів пшениці або домашнім спагетті, а також до картопляного пюре, смаженою або печеної картоплі, до гречаної, рисової або перлової каші, соус навіть можна використовувати в якості заправки теплих овочевих салатів!
Якщо ви досвідчений грибник зі стажем, тоді розповідати вам про переваги заготовки «лісового м’яса» не має сенсу. Але може ви заглянули сюди через те, що пакетик сушених грибів вам дістався випадково, і ви, просто-напросто, не знаєте, що приготувати? У такому випадку, ви точно за адресою. Крім підливи з білих грибів, з ними також можна приготувати суп з локшиною, картопляні зрази з ароматною грибною начинкою або запекти разом з картоплею в рукаві, а ще зелений борщ з щавлем або червоний з будь-якими лісовими грибами! І це лише маленький список рецептів!
Повернемося до нашого соусу, щоб його приготувати, нам потрібно:
- вода – 0,5 л;
- гриби сухі – 50-80 гр (можна свіжі, пропорції читайте далі);
- цибуля ріпчаста – 1 – 2 шт;
- томатна паста або соус 2-3 ст. л;
- часник – 3-2 зуб;
- борошно житнє – 2 ст. л;
- сіль
Як приготувати смачну грибну підливу
Гриби замочити у питній воді на 2 години. Якщо будете використовувати заморожені або свіжі, їх знадобиться, приблизно, 200-300 грам. Замочувати свіжі немає необхідності, їх можна просто почистити і порізати.
Потім гриби віджати і порізати дрібними шматочками. Надіслати на сковорідку з рослинним масло. Трохи обсмажити.
Ріпчасту цибулю дрібно порізати. Надіслати на сковорідку до білих грибів.
Обсмажити два інгредієнта до готовності. Посолити.
Додати томатний соус або пасту, можна консервовані або свіжі помідори без шкірки.
Додати води. Поставити на вогонь і довести до кипіння. Варити на повільному вогні 10 хвилин.
Житнє або пшеничне борошно, розвести водою.
У киплячу підливу влити борошняну суміш. Перемішати, дати закипіти і можна знімати з вогню.
У гаряче блюдо додати дрібно посічену зелень і подрібнений часник.
Грибна підлива готова. Її можна подавати гарячою, але і в холодному вигляді все дуже смачно.
Смачного!