Ячна каша на молоці – одна з улюблених і частих молочних каш на нашому столі до сніданку. У дитяче меню ячну кашу можна включати до 8-9 місяців, протерши її блендером або через сито. Для маленьких непосид цю молочну кашку можна зробити з різними фруктовими або овочевими наповнювачами, мій малюк обожнює ячну кашу на молоці з бананом або грушею. Дуже смачна виходить ячна каша з гарбузом (але це вже інша історія).
Для тих, хто не в курсі, ячна крупа, так само як і перлова виходить з ячменю, тільки не шляхом шліфування, а дроблення. Саме дробленку за її м’який смак так люблять діти. Сформувавши смакові пристрасті до корисної каші в дитинстві, в більш старшому віці вони з задоволенням їдять її на сніданок вже ложкою.
Ячна каша, так само як і ячмінь містять масу корисних речовин, вітамінів і мікроелементів. Дієтологи радять включати її в раціон людям з підвищеним холестерином, проблемами з печінкою і травленням, а так само з надмірною вагою. Ніщо не заважає Вам вживати її в профілактичних цілях з користю для здоров’я. Аргументом для вас буде наявність вітамінів А, В, РР, D в ячної каші, а так само мікроелементи: фтор, фосфор, кальцій, натрій, магній, залізо, сірка, кремній.
Ячна каша в мультиварці
Рецепт на молоці
Чому я хочу вам розповісти, як приготувати ячну кашу в мультиварці? Та тому що це дуже просто, процес приготування економить ваш час і сили. Більш того, рецепт приготування ячної каші на молоці на відкладеному старті (таймері) в мультиварці дозволяє це зробити до сніданку, заклавши всі інгредієнти з вечора. Ще одного зайця вбиваєте: ячна крупа на таймері проходить процес попереднього замочування перед варінням. Молоко в ячної каші – не обов’язковий інгредієнт, можна (та це й корисніше буде) приготувати ячну кашу в мультиварці на воді. Ось тільки дитячий організм все ще вимагає молока, тому і каша з ячкі у мене молочна.
Складові:
На 4-5 порцій молочної каші знадобляться:
На 2 порції ячної каші:
Дитяча рідка ячна каша на молоці для подальшого пробивання блендером:
Рідкої дитячої каші на молоці вистачає якраз на 2 пляшечки.
Процес приготування:
Я буду готувати ячну кашу на цілісному молоці на відкладеному старті в мультиварці Панасонік 18.
Ячну крупу промити, висипати в чашу мультиварки. Туди ж додати цукор і сіль.
Влити молоко.
При використанні відкладеного старту молоко має бути холодним.
Влітку, коли дуже жарко можна молоко заморожувати брикетами по 0.5 літра і використовувати при варінні каші в мультиварці. Я використовую для варіння ячної каші в мультиварці незбиране молоко.
Ви запитаєте, чи не прокисає воно при цьому. Чи не скисло жодного разу, так я його попередньо його кип’ячу і прохолодний у холодильнику.
Шматочком вершкового масла потрібно зробити по верху чаші масляний ободок з внутрішньої сторони. Це зайвий раз застереже вас від неприємної ситуації «а у вас молоко втекло». Масло, що залишилося покласти в кашу.
Загалом то приготування для готування ячної каші на молоці закінчені. Залишилося правильно розрахувати час і вибрати режим приготування на таймері.
Вибираємо режим «Молочна каша», кнопкою «Таймер» вибрати потрібний інтервал до закінчення приготування.
Я раджу розрахувати його з запасом, тобто так, щоб мультиварка приготувала кашу години за 2 до сніданку. На підігріві ячна каша на молоці разопреет, як в російській печі і стане дуже ніжною.
Відкривши кришку мультиварки, перемішати ячну молочну кашу з маслом на поверхні і можна подавати її до сніданку з домашнім хлібом!
На фото в страві густа ячна каша на молоці, приготована з 1 літра молока і 1 мультістакана крупи. Для рідкої молочної кашки кількість ячкі потрібно зменшити.
Приємного апетиту Вам бажає Анюта і сайт Хороших рецептів!