Як квасити капусту

Рецепт квашеної капусти

Капусту на зиму солять або маринують, а ось як квасити капусту – знають не багато. Пропонуємо старовинний рецепт квашення капусти з додаванням шматочка чорного хліба і яблука. Така закваска допоможе капусті «правильно» заквасити, до того ж без термічної обробки збережеться максимум корисних речовин і вітамінів.

У міських умовах, коли немає великої комори, а тим більше льоху, квасити капусту запропонованим методом зручніше невеликими порціями, щоб банку або каструльку можна було зберігати в холодильнику до тих пір, поки закуска не закінчиться. Як капустку з’їли – солимо заново.

Рецепт квашеної капусти

Квасять капусту з розрахунку один кілограм на літр ємності. На трилітрову банку або емальовану каструльку знадобляться приблизно

Складові:

  • 1 качан капусти вагою 3 кілограми,
  • півкіло морквини,
  • 1 кисле яблуко,
  • близько 30 горошин чорного перцю (за бажанням),
  • 1 лавровий лист,
  • окраєць чорного хліба,
  • 4 зубки часнику на 1 кг капусти (за бажанням),
  • сіль за смаком,
  • цукор – невелика щіпка.

Процес приготування:

Ємність для приготування квашеної капусти повинна бути чистою. Бажано її ошпарити окропом перед закваскою.

Знімаємо покривні листи з капустини, відбираємо самий чистий аркуш. Гарненько промиваємо капустяний лист і загортаємо в нього окраєць чорного хліба, обмотуємо ниткою, а потім кладемо на дно ємності. Це буде служити закваскою.

Зелене яблуко розрізаємо на чотири частини, вичищаємо серцевину з насінням і укладаємо до заквасці. Але, якщо ви плануєте квасити капусту великими обсягами (більш ніж в п’ять разів), то яблука можна викласти цілими в один шар, попередньо вирізавши серцевину спеціальним пристосуванням і засипавши туди по чайній ложці цукру.

Морквину чистимо, промиваємо і шаткуємо на крупній тертці. Можна потерти довгеньких соломкою на тертці для корейської моркви – так готова капуста буде виглядати цікавіше.

Чистимо часник від лушпиння, трьом його на тертці або видавлюємо через прес.

Капусту не слід всю відразу шинкувати, якщо ви робите заготовку капусти в великій кількості. По-перше, вона подвянет, поки ви будете її перетирати і укладати в ємність. По-друге, тиснути і перетирати капусту досить обтяжлива заняття для рук і ви все одно будете давати їм «перепочинок». Тому краще робити це поетапно: у три-чотири заходи.

Нашатковану частина капусти перемішайте з частиною моркви, додайте видавлений часник, подсахаріте щепоточку, підсолити за смаком. Знову перемішайте і підсолити. Не варто захоплюватися цукром, інакше розсіл буде густим і липучі.

Тепер починайте тиснути руками і перетирати капусту, щоб виступив сік, і вона стала м’якою. Потім щільно укладайте перетерту капусту в ємність. Після кожного такого «заходу» можна посипати за бажанням шар капусти чорним перцем, а коли заповниться наполовину, то покладіть лавровий лист і продовжуйте далі укладати, поки не дійдете до верху.

Як квасити капустуНе варто заповнювати ємність під самий край. Потрібно залишити приблизно від сантиметра зверху, щоб було місце для виділяється рідини під час бродіння капусти. На останній шар поставте тарілку з гнітом. Залиште так надвоє діб, не забуваючи 2-3 рази на день проколювати всі верстви капусти спицею або дерев’яною шпажкою для шашличка, щоб виходили гази бродіння. В кінці другого дня спробуйте капусту на смак, якщо вам подобається, то прибирайте квашену капусту в холодильник. Якщо любите кислі, то залиште ще до 12 годин.

Квашена капуста при подачі заправляється запашним маслом, прикрашається свіжими або замороженими ягідками брусниці, журавлини та подається як закуска або салат.

Приємного вам апетиту і хороших рецептів!

У коментарях можна поділитися своїм рецептом або датою рекомендації як квасити капусту в домашніх умовах.

— Як квасити баклажани фаршировані капустою – >>