Для того щоб спробувати кальмарів, сьогодні не потрібно їхати на край світу і чекати свіжого улову з моря. У більшості великих супермаркетів продаються заморожені тушки кальмарів. Але все ж для більшості господинь цей морепродукт залишається делікатесом, який рідко подається до столу і, як правило, тільки у вигляді одиничного експерименту. На жаль, в більшості випадків перший досвід проходить не так добре, як хотілося б: м’ясо жорстке, несмачне, а по консистенції схоже на гуму, яку неможливо прожувати. Природно, повторного тестування такого продукту ніхто не хоче, а даремно, адже проблема полягає саме в технології підготовки і приготування. Є декілька хитрощів, як зварити кальмари правильно, які допоможуть зробити делікатес дивно смачним.
Як зварити кальмари
Хитрість №1:
Як вибрати кальмарів
При виборі необхідно пам’ятати про те, що видобуваються вони, найчастіше, за тисячі кілометрів, а це значить, що в супермаркет вони приїхали замороженими. При доставці використовується 2 способи заморозки: з первинної термічною обробкою після чистки і миттєва заморозка. Очищені кальмари краще виглядають, однак через тривалу обробки втрачають свої смакові якості.
Також слід знати, якщо кальмари заморожувалися повторно в торговій мережі, це негативно вплине на смак і якість продукту. Повторну заморозку, наприклад, в супермаркеті, можна визначити за наявністю відколів і деформації тушки.
Хитрість №2:
Як почистити кальмара
Перед тим, як додати кальмара в салат або приготувати з нього інше блюдо, м’ясо найчастіше необхідно зварити. А варять тільки очищений морепродукт. Зробити це досить просто. Кальмари покриті тонкою сірою шкіркою, під якою знаходиться біле ніжне м’ясо. Розморожений продукт обдають окропом, в якому делікатес повинен пробути не більше хвилини. За цей час шкурка сама почне згортатися і злазити. З гарячої води тушки перекидаються в холодну, щоб до м’яса можна було спокійно доторкатися рукою.
Для очищення не потрібні додаткові кухонні пристосування. Згорнулася шкурка поддевается нігтем і легко стягується. Після цього необхідно вичистити нутрощі. Також повністю видаляється голова з очима і щупальцями (якщо вони є). В результаті у вас вийде порожнистий довгастий кишеню з кальмара.
Хитрість №3:
Як зварити кальмара і скільки часу на це потрібно
Жорстким кальмар виходить, якщо його переварити. Варяться вони дуже швидко. Існує кілька способів варіння. У всіх випадках варяться вони в підсоленій воді. З лавровим листом і чорним перцем – це вже за бажанням. Опускаються тушки тільки в киплячу воду. Ось кілька варіантів.
10 секунд в киплячій воді. Саме на такий час тушку кальмара опускають в уже кипляче воду. Трюк проробляє по черзі з усіма тушками, які планується включити в меню.
2 хвилини на вогні. За цей час вода повинна повторно закипіти. Можливо, буде потрібно трохи більше або менше часу, в будь-якому випадку робиться все на сильному вогні. Як тільки це відбудеться, каструля знімається з вогню, і під кришкою кальмари тужать ще 5 хвилин.
10 хвилин томління. У цьому випадку відразу після занурення делікатесу в воду, вогонь вимикається, а бульйон з м’ясом під кришкою нудиться ще 10 хвилин.
Готові очищені і заморожені кальмари (напівфабрикат) без розморожування варяться 1 хвилину, після чого ще 10 настаиваются в гарячій воді бульйону. Однак покупка заморожених очищених кальмарів ризикована, тому цей спосіб не часто використовується.
Складові:
- кальмари заморожені – 700 г,
- вода,
- сіль,
- спеції.
Процес приготування:
Якщо морепродукт переварити, він буде жорсткими і несмачними. Вирішити таку проблему можна, якщо продовжувати варити кальмарів 30-40 хвилин. За цей час вони вберуть воду з бульйону і збільшаться до первісного розміру.
А ще необхідно правильно підбирати каструлю, щоб було не менше 2 літрів води для бульйону, без урахування обсягу сировини, яке слід приготувати.
При неправильному зберіганні в морозильній камері з іншими продуктами повернути нейтральний запах і смак продукту допоможе лимонний сік, яким тушка збризкують перед і після варіння. Також відбити неприємний запах допоможе гілочка петрушки або кропу, додана в бульйон.