Щи із квашеної капусти

Щи готують по-різному, рецептів приготування досить багато. Сьогодні ми вам розповімо, як приготувати смачні щі з квашеної капусти з м’ясом.

Щи із квашеної капусти

Щи із квашеної капусти фото

Історія російських щей сягає своїм корінням глибоко в століття. У минулі часи щі ще не називали щами, це були шти. Спочатку суп був вегетаріанським стравою, його готували на овочевому або грибному бульйоні, через роки щі стали варити з м’ясом і навіть рибою.

Складові:

  • М’ясо на кісточці,
  • Картопля 5 – 6 штук,
  • Цибуля ріпчаста – 1 головка,
  • Морква – 1 штука,
  • Кисла капуста – 1 стакан (щільно утрамбований),
  • Сік томатний – 500 мл (можна замінити парою ложок томатної пасти або протертими помідорами з м’якоттю),
  • Білі коріння (петрушка, селера) – за бажанням,
  • Сіль і цукровий пісок за смаком,
  • Лавровий лист 1 – 2 штуки,
  • Вода – 3 літри.

Процес приготування:

Щи із квашеної капусти фото приготуванняВідваріть в воді м’ясо на кісточці. Щоб бульйон був світлим і прозорим, м’ясо слід заливати окропом. Так при швидкому згортанні білка в м’ясі піни практично не буде.

Щи із квашеної капусти фото рецептУ бульйон необхідно додати біле коріння, що зробить його більш ароматним. Варимо м’ясо 1,5 години до готовності.

Тим часом підготуйте інші інгредієнти. Овочі очистіть і промийте. Картопля наріжте невеликим кубиком і залийте водою. Залиште два бульби цілими, їх потрібно буде кинути в бульйон, приблизно за 15 хвилин до готовності м’яса. Далі розповімо, для чого нам потрібна ця картопля.

Щи із квашеної капусти приготування процесКвашену капусту будемо попередньо гасити. Перекладіть її в сотейник, додайте трохи рослинного (рафінованої олії), долийте трохи води (1/2 склянки), накрийте кришкою і тушкуйте 35 хвилин на повільному вогні.

Весь цибулю порубати дрібними кубиками, а моркву натріть на середній терці. Частина цибулі посипте жменькою солі і перетріть руками. Відставте в сторону.

Щи з капустою рецепт як приготуватиМорква з цибулею відправте на розігріту сковороду, пасеруйте з невеликою кількістю рослинного масла.

Щи з кислою капустою рецептПотім додайте томатний сік або перетерті томати. У висновку в піджарку для щей додайте трохи цукрового піску.

Щи з капустою рецептТушкована капуста і піджарка для заправки щей ​​повністю готові.

Щи з кислою капустоюЗ бульйону вийміть м’ясо на кісточці і цілі картоплини. Відокремте м’ясо від кістки, наріжте невеликими шматочками. Картоплину розімніть виделкою і змішайте з солоним цибулею. Запах запаморочливий, повірте!

Щи із квашеної капустиУ киплячий бульйон додайте сиру картоплю кубиками, варіть хвилин 5-7 (в залежності від сорту і разваріваемості бульб). Якщо ви додасте кислу капусту з сирою картоплею в бульйон, то картопля від кислоти залишиться жорсткою.

Разом з вареним м’ясом відправте в бульйон товчене картопляне пюре з цибулею.

Слідом завантажте тушковану кислу капусту, піджарку з моркви і цибулі, все перемішайте.

За смаком додайте сіль, спеції і обов’язково лавровий лист. Варимо борщ з квашеною капустою до готовності всіх інгредієнтів на повільному вогні.

Швидше за все, особливого запрошення до столу нікому не знадобиться, на приголомшливий аромат домочадці збіжаться і самі. Тепер можна розливати смачний і ароматний суп по тарілках і подавати до обіду.

Подавати щі з рубаною свіжою зеленню, чорним хлібом і солоним салом. У холодну пору року деякі і від стопки вогненної води не відмовляться.

Не дарма відомі люди віддавали хвалу російським щам, серед них був і Суворов, коронна фраза якого «Щи да каша – їжа наша» пройшла через роки і досі має сенс.

Чи знаєте ви, що в 18 – 19 століттях, люди вирушаючи в походи, заздалегідь готували борщ, морозили їх, рубали сокирами на шматки потрібного розміру і вже в польових умовах розігрівали заморожені щі в котлах на вогнищі.

А нам з вами тепло і смачно будинку, чи не так? Сподіваюся, мій покроковий фото рецепт про те, як зварити щі з кислої капусти стане для когось хорошим наочним посібником.

Приємного вам апетиту!

До речі, в нашій скарбничці рецептів є рецепт пісних щей зі свіжої капусти з рибними консервами:

Щи зі свіжої капусти з кількою в мультиварці