Щи готують по-різному, рецептів приготування досить багато. Сьогодні ми вам розповімо, як приготувати смачні щі з квашеної капусти з м’ясом.
Щи із квашеної капусти
Історія російських щей сягає своїм корінням глибоко в століття. У минулі часи щі ще не називали щами, це були шти. Спочатку суп був вегетаріанським стравою, його готували на овочевому або грибному бульйоні, через роки щі стали варити з м’ясом і навіть рибою.
Складові:
- М’ясо на кісточці,
- Картопля 5 – 6 штук,
- Цибуля ріпчаста – 1 головка,
- Морква – 1 штука,
- Кисла капуста – 1 стакан (щільно утрамбований),
- Сік томатний – 500 мл (можна замінити парою ложок томатної пасти або протертими помідорами з м’якоттю),
- Білі коріння (петрушка, селера) – за бажанням,
- Сіль і цукровий пісок за смаком,
- Лавровий лист 1 – 2 штуки,
- Вода – 3 літри.
Процес приготування:
Відваріть в воді м’ясо на кісточці. Щоб бульйон був світлим і прозорим, м’ясо слід заливати окропом. Так при швидкому згортанні білка в м’ясі піни практично не буде.
У бульйон необхідно додати біле коріння, що зробить його більш ароматним. Варимо м’ясо 1,5 години до готовності.
Тим часом підготуйте інші інгредієнти. Овочі очистіть і промийте. Картопля наріжте невеликим кубиком і залийте водою. Залиште два бульби цілими, їх потрібно буде кинути в бульйон, приблизно за 15 хвилин до готовності м’яса. Далі розповімо, для чого нам потрібна ця картопля.
Квашену капусту будемо попередньо гасити. Перекладіть її в сотейник, додайте трохи рослинного (рафінованої олії), долийте трохи води (1/2 склянки), накрийте кришкою і тушкуйте 35 хвилин на повільному вогні.
Весь цибулю порубати дрібними кубиками, а моркву натріть на середній терці. Частина цибулі посипте жменькою солі і перетріть руками. Відставте в сторону.
Морква з цибулею відправте на розігріту сковороду, пасеруйте з невеликою кількістю рослинного масла.
Потім додайте томатний сік або перетерті томати. У висновку в піджарку для щей додайте трохи цукрового піску.
Тушкована капуста і піджарка для заправки щей повністю готові.
З бульйону вийміть м’ясо на кісточці і цілі картоплини. Відокремте м’ясо від кістки, наріжте невеликими шматочками. Картоплину розімніть виделкою і змішайте з солоним цибулею. Запах запаморочливий, повірте!
У киплячий бульйон додайте сиру картоплю кубиками, варіть хвилин 5-7 (в залежності від сорту і разваріваемості бульб). Якщо ви додасте кислу капусту з сирою картоплею в бульйон, то картопля від кислоти залишиться жорсткою.
Разом з вареним м’ясом відправте в бульйон товчене картопляне пюре з цибулею.
Слідом завантажте тушковану кислу капусту, піджарку з моркви і цибулі, все перемішайте.
За смаком додайте сіль, спеції і обов’язково лавровий лист. Варимо борщ з квашеною капустою до готовності всіх інгредієнтів на повільному вогні.
Швидше за все, особливого запрошення до столу нікому не знадобиться, на приголомшливий аромат домочадці збіжаться і самі. Тепер можна розливати смачний і ароматний суп по тарілках і подавати до обіду.
Подавати щі з рубаною свіжою зеленню, чорним хлібом і солоним салом. У холодну пору року деякі і від стопки вогненної води не відмовляться.
Не дарма відомі люди віддавали хвалу російським щам, серед них був і Суворов, коронна фраза якого «Щи да каша – їжа наша» пройшла через роки і досі має сенс.
Чи знаєте ви, що в 18 – 19 століттях, люди вирушаючи в походи, заздалегідь готували борщ, морозили їх, рубали сокирами на шматки потрібного розміру і вже в польових умовах розігрівали заморожені щі в котлах на вогнищі.
А нам з вами тепло і смачно будинку, чи не так? Сподіваюся, мій покроковий фото рецепт про те, як зварити щі з кислої капусти стане для когось хорошим наочним посібником.
Приємного вам апетиту!
До речі, в нашій скарбничці рецептів є рецепт пісних щей зі свіжої капусти з рибними консервами: