Як смачно приготувати рис з овочами



Рис – основний гарнір, якому багато хто віддає перевагу серед інших популярних і доступних страв. Безумовно, картопля, гречка, пшоно, перловка, ячка і макаронні вироби теж користуються попитом, але відварений рис – це найбільш затребувана крупа у всьому світі! А що вже говорити про азіатських країнах, де рисовою кашею і стравами, приготованими на її основі харчуються і на сніданок, і на обід, і на вечерю. Японські суші і роли, індійський рис і каррі, тайський рис з овочів, іспанська паелья, італійське різотто, китайська локшина, а всіма улюблений плов? Базових рецептів мільйон, а якщо врахувати ще й те, що крупу часто додають під час приготування супів, фаршировані овочів і випічці десертів, то можна подумати, що тільки рисом ми і єдині 

Бурий рис - рецепт

Влітку, коли повно свіжих овочів, готувати – суцільне задоволення! І поки цей сезон достатку не закінчилася, давайте скористаємося ситуацією і приготуємо смачний рис з овочами на сковороді.

Для приготування цієї страви використовувати можна будь-який рис – шліфований, бурий, або, як у моєму випадку, червоний. Беріть той, який більше любите. Але в будь-якому випадку, в поєднанні з овочами, виходить дуже смачно!

Особливу роль тут відіграє болгарський перчик, адже рис з морквою і з солодким перцем – це, мабуть, класика. Можна сказати навіть, що це ледачий фарширований перець 

Складові:

  • Рис – 1 склянка
  • Лук – 2 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Болгарський перець – 4 шт.
  • Чилі – за смаком
  • Помідор – 1 великий або 2 поменше
  • Сіль за смаком
  • Рослинна олія – ​​3 ст.л.

Безумовно, є величезна кількість смачних варіацій приготування рису на гарнір, тому я хочу додатково запропонувати приготувати:

  1. З квашеною капустою і грибами;
  2. З баклажанами і помідорами;
  3. З нутом і овочами;
  4. З соєвим тофу і овочами;
  5. І базовий варіант – зі стручкової квасолею і морквою.

Рис з овочами на гарнір – рецепт з фото крок за кроком

Рис відварюємо згідно з інструкцією на упаковці, адже в залежності від сорту крупи, він готується по-різному. Червоний рис я спочатку кілька разів промила, потім залила водою (на 1 склянку рису взяла 2,5 склянки води) і варила 45 хвилин.

бурий рис

В кінці посолити.

А поки рис варився, підготувала овочі. Для цього нарізала цибулю, пустила на тертку морквину, виклала на сковороду, в яку попередньо налила рослинне масло.

Трохи обсмажити (хвилинки 2). І виклала нарізаний болгарський перчик.

Овочі на сковороді

Потім кинула шматочки нарізаного свіжого чилі.

Обсмажила все разом до м’якості овочів.

Коли рис був готовий, виклала його до обсмаженою овочам.

Перемішала.

Помідори пустила на терку і теж кинула в сковороду.

Поперчити злегка, перемішала і через пару хвилин вимкнула вогонь.

Ось і все, смачний рис з овочами на сковороді готовий!

Секрети приготування рису з овочами

  1. Використовуйте правильну посуд або рисоварку (мультиварку). У тонкостінних каструлях крупи часто пригоряють ще до википання води, тому каші найкраще готувати в каструлі з товстими стінками. Не використовуйте алюмінієвий посуд, в ній краще взагалі не готувати – це шкідливо для пам’яті і здоров’я в цілому.
  2. Співвідношення води до рису – 2 до 1. Це стандарт, але пропорції можуть відрізнятися в залежності від сорту крупи. Якщо це бурий або дикий рис, то краще прочитайте інструкцію на упаковці і слідуйте їй.
  3. Під час варіння рису не варто часто відкривати кришку. Засічіть час, а по його закінченні (за 3-4 хвилини) відкрийте кришку, щоб переконатися, що рис зварився до повної готовності і не пригорає.
  4. Соліть крупу на самому початку, інакше прісна вода вбереться і посолити кашу буде набагато складніше.
  5. Не заважайте ложкою рис, досить перешкодити один раз – на самому початку варіння (щоб рівномірно розподілити сіль і спеції). Інакше рис буде виділяти крохмаль і вийде липким, клейким і форма рисинок загубиться.
  6. Для рису з овочами вибирайте сезонні овочі, вони більш смачні і корисні.
  7. Щоб зберегти овочам яскравий колір і структуру, підсмажте їх на сковороді швидко (залишаючи невелику «хрустінку»), а потім вже змішуйте з відвареним рисом. Або обсмажуйте до напівготовності, а потім варіть разом з рисом до повної готовності. Хоча для різних страв ці правила можуть відрізнятися.

Смачного!