Окара – це соєву макуху (пульпа), який залишається після приготування соєвого молока і тофу. Часто окару викидають, так як мало хто знає як правильно і смачно готувати страви з переробленої сої. Насправді, приготувати окару дуже просто, тим більше, що в соєвій макусі міститься багато рослинного білка і клітковини, що робить його дуже корисним продуктом.
У багатьох країнах, наприклад в Китаї, Японії, Тибеті, Кореї соєву макуху широко використовується в кулінарії: кекси, печиво, солодкий пудинг, крокетси, котлети., Окару додають в фарш для місцевих «вареників», млинчиків, начиняють овочі, додають до салату і так далі. Меж застосування соєвого жому немає, так як по суті, він не має ніякого смаку. Все буде залежати тільки від доповнюють інгредієнтів або спецій. З Окарою може вийти смачний шоколадний торт або овочеві котлети: в першому випадку на смак вплине цукор і какао, в другому – овочі і спеції. Саме тому, коли ви готуєте з Окарою, ретельно продумувати допоміжні інгредієнти, саме вони дадуть основу смаку.
До речі, якщо ви не любите викидати овочевий макуха, який залишається після приготування соків, радимо ознайомитися з рецептами страв з морквяного макухи.
А щоб приготувати котлети з Окари нам знадобиться:
- 500 гр. Окари
- 1 шт. сирої картоплі, натертого на крупній тертці
- 1 велика цибулина
- 1 пакетик приправи «до м’яса» або суміш спецій: коріандр, зіра, розмарин, куркума, чилі. Або улюблені спеції за смаком.
- 3 зубчики часнику
- 1 ст. пшеничного борошна або за потребою
- панірувальні сухарі
- рослинна олія
- сіль, перець за бажанням
Хотілося б відразу уточнити на рахунок спецій, так як від їх смаку і кількості залежить смак страви. Якщо у вас є улюблені спеції, то обов’язково спробуйте приготувати з ними. Змішавши всі інгредієнти разом, крім борошна, спробуйте фарш на смак. У фаршу повинен бути чіткий, виражений смак. Ви також можете купити готову суміш «до м’яса», «гриль», «до шашлику» і так далі. Сіль і перець додавайте тільки після того, як спробуєте фарш змішаний з приправами.
- Наріжте цибулю і часник дрібним кубиком. Обсмажте на олії до золотого кольору.
- Додайте окару і натертий картопля, добре перемішайте з цибулею і часником.
- Засипте спеції (час спробувати фарш на смак!). Додайте 3 ст. л. води і накрийте сковороду кришкою. Гасіть фарш протягом 3-4 хв. постійно помішуючи. Картопля має майже дійти до готовності.
- Зніміть сковороду з плити. Додайте борошно, сіль і перець. Добре змішайте всі інгредієнти. Сформуйте котлети.
- Обваляти котлети в панірувальних сухарях, обсмажте їх на рослинному маслі протягом 3-4 хв. з кожного боку. Обов’язково дочекайтеся того, щоб соєві котлети подрумянились і картопля присмажився.
Якщо фарш не тримає форму і котлети розвалюються, додайте трохи більше борошна.
Смачного!