Коржі Алу-Паратха з картопляною начинкою
Паратха – це індійське назва коржі. До слова, паратха може бути приготовлена з абсолютно з різною начинкою: крім товченого картоплі, коржі можна начинити сумішшю овочів з спецією каррі, додати сирну начинку, гарбузову, грибну, товчену кольорову капусту з зеленим горошком і червоним перцем або, як дуже люблять готувати североіндійци – з насінням аджвана (насіння дикорослого селери).
Паратхі обов’язково готують з борошна грубого помелу (цільнозерновий). Якщо ви у вас немає досвіду працювати з тестом з обдирного борошна, тоді для першого разу буде важко розкачати тісто так, щоб воно не рвалося і було еластичним, наскільки це можливо. Тому можна замінити частину цільнозерновий на пшеничне борошно (1/3 або 1/2). Таким чином тісто буде легко розкочуватися без розривів.
У слов’янській кухні немає аналога індійським коржикам, звичайно, можна було б порівняти паратха з млинцями з картоплею, проте тісто у млинчиків ніжне, м’яке, та й готується воно на яйцях і молоці (не рахуючи веганських млинців). Можна було б ще провести аналогію з пиріжками, однак і тут повз! Загалом, паратха настільки легка в приготуванні і настільки смачна, що не варто гадати – краще один раз спробувати і потім вже точно вирішити: схоже це індійське блюдо на що-небудь, і чи варто його взагалі включати в свій раціон.
Хотілося б ще звернути увагу на те, що паратха з начинкою готується на топленому вершковому маслі. Якщо ж ви не вживаєте тваринні продукти, тоді сміливо замініть вершкове масло на рослинну. Отже, нам знадобиться:
Тісто.
- 2 чашки обдирного борошна (або суміш з пшеничного)
- 1 1/2 ст. води або більше
- 1 ч.л. солі
- топлене вершкове масло або рослинна
начинка
- 3-4 великих картоплини, відварені в мундирах
- 1 цибулина середнього розміру
- 1 стручок гострого зеленого перцю
- мелений перець чилі (за смаком)
- 1/4 ст. свіжого зеленого горошку (можна замороженого)
- 1/2 ч.л. спеції гарам масала
- 1/2 ч.л. спеції каррі
- 1/2 ч.л. меленого коріанда
Рецепт приготування індійських коржів Алу-паратха
Замісити тісто з борошна, води, солі і 2-3 ст.л. рослинного масла або топленого вершкового.
Цибулю дрібно нарізати, обсмажити на олії до золотого кольору.
Картоплю відварити в мундирах, очистити від шкірки. Розім’яти картоплю руками щоб вийшло пюре (індуси не користуються товкачем для овочів, більшість перетирають картопля руками). Змішати пюре зі спеціями: гарам масала, каррі, коріандр, мелений чилі, додати дрібно нарізаний гострий перець, обсмажену цибулю.
Свіжі овочі злегка проварити або згасити (достатньо 1-2 хв.) Додати до пюре. Посолити. Начинка для коржів готова, тепер її потрібно остудити.
Тісто розділити на 10 кульок, потім кожен кульку розкачати в корж. У центр викласти картопляну начинку.
Закрити начинку, зробивши з тіста «мішечок».
Потім акуратно розкатати «мішечок» в тонкий корж. Викласти її на сковороду з розігрітим маслом і обсмажити з двох сторін до рум’яної скоринки.
Як тільки корж підрум’яниться з двох сторін – алу паратха з картопляною начинкою буде готова!
Смачного!