Пшенична кутя – традиційна страва, яке готується в переддень Різдва Христового на Святу вечерю. Для її приготування може використовуватися пшениця, рис та інші крупи, які попередньо відварюються до повної готовності, після чого заправляються медовою водою або узваром, присмачуються медом, горіхами і маком. У цьому рецепті розповімо, як приготувати кутю з пшениці.
Кутя з пшениці
Складові:
- пшениця – 0,5 склянки;
- вода – 2 літри;
- мак – 3 ст. ложки;
- родзинки – 2 ст. ложки;
- мед липовий або різнотрав’я – 1 ст. ложка.
Процес приготування:
Пшеницю промиваємо, кілька разів змінюючи воду.
Заливаємо холодною водою і залишаємо постояти на 12 годин.
Набрякле зерно заливаємо чистою водою і варимо на середньому вогні, час від часу помішуючи, до повної готовності протягом 1 години.
В окремій ємності заливаємо родзинки окропом, прикриваємо кришкою і даємо йому запариться протягом 30 хвилин, після чого зливаємо воду і віджимаємо сухофрукт руками.
Мак для куті запарюємо окропом і ретельно перетираємо в ступці.
Мед розводимо в невеликій кількості холодної кип’яченої води.
Остигнула пшеничну кашу з’єднуємо з запареним родзинками і маком, додаємо медову воду і ретельно перемішуємо. Якщо кутя вийшла не дуже солодкою, можна додати трохи цукру.
Подаємо різдвяна кутя на Святвечір, а так само до святкового столу в Різдво.
Смачного!
Як приготувати кутю з рису можна дізнатися на сторінках нашого сайту: