Кутя (кутя, сочиво, коливо, канун) – традиційне блюдо, яке подається до святкового столу на Різдво. Свят-вечір починається і закінчується з куті, при цьому всі присутні за столом обмінюються побажаннями на майбутній рік і обов’язково поминають покійних. До наших часів збереглося чимало традицій, пов’язаних з кутею, наприклад, нести кутю хрещеним.
Смачна кутя має кілька секретів приготування, при цьому рецепти можуть відрізнятися не тільки основою (пшениця, рис, перловка і ін.), Але і всілякими добавками. Вона асоціюється з достатком і урожаєм, тому, чим ситніше і щедріше кутя, тим багатшим буде в наступному році сім’я і урожай.
Кутя на Різдво
рецепт з пшениці з родзинками і маком
Традиційною вважається різдвяна кутя з пшениці, з додаванням горіхів, маку, родзинок і меду. На відміну від спрощеного варіанту куті з рису та інших зернових, пшеничне кутя готується складніше і довше – в покроковому фото рецепті ми розкриємо всі секрети смачної куті та розповімо, як прискорити процес і які нюанси приготування слід враховувати.
Складові:
- пшениця – 0,5 склянки;
- мак кондитерський – 50 г;
- родзинки без кісточок – 50 г;
- волоські горіхи – 4 шт .;
- вода – 2 склянки;
- цукор – 0,5 ст. л .;
- сіль – 1 щіпка;
- мед 1-2 ч. л.
Процес приготування:
Для приготування підійде цільна пшениця або пропарена, яка продається в магазинах спеціально для різдвяної куті. У першому випадку зерна пшениці попередньо потрібно ретельно перетерти в ступі, додавши трохи води, щоб прибрати плевела. Пропарена пшениця вже очищена від зовнішньої оболонки, тому перетирати її не потрібно. Зерна обов’язково потрібно промити і замочити на ніч у холодній воді – в процесі замочування вони разбухнут вдвічі, що дозволить скоротити процес варіння пшениці до 1 години (замість 4-5 годин).
Окремо слід пропарити мак – його потрібно залити крутим окропом, накрити кришкою і дати упаритися мінімум 1 годину. Пропарений мак потрібно перетерти в ступці з додаванням цукру.
Пшеницю заливаємо чистою холодною водою в співвідношенні 1: 4, додаємо дрібку солі і варимо на середньому вогні, час від часу помішуючи. Готова каша повинна вийти добре розвареної і м’якою, з легким білим відтінком, при цьому залишитися розсипчастою. Час варіння становить від 40 хвилин до 1 години, після чого готову кашу слід накрити кришкою і залишити упарюють.
Якщо у вас є мультиварка – приготуйте пшеницю для куті в ній на програмі «гасіння».
Поки кутя остигає, готуємо добавки: подрібнюємо горіхи і пропарюють родзинки. Занадто дрібно товкти горіхи не варто – вони повинні чітко відчуватися в готовій страві.
До остигнула пшениці додаємо мак, родзинки і горіхи, кладемо трохи меду.
Якщо мед не рідкий, його потрібно розчинити в невеликій кількості теплої кип’яченої води.
Перемішуємо всі інгредієнти, додаємо цукор за смаком. Якщо кутя занадто густа, її можна розбавити відваром, в якому варилася крупа або долити трохи кип’яченої холодної води.
Готову різдвяну кутю подаємо до столу відразу після приготування.
Їли блюдо готується задовго до свят-вечора перед Різдвом, заправляти його слід безпосередньо перед подачею, щоб родзинки НЕ розкис і не втратив свій смак.
Приємного апетиту і щасливого Різдва!
Автор рецепта і фото: Вероніка Маслова.
Можливо, вам сподобається ще один рецепт куті з рису: