Частенько, збираючись готувати макарони або картопля, насамперед ми задаємося питанням: з чим їх є? Якщо на дворі літо або осінь, то відповідь знаходиться досить швидко – салат з свіженьких овочів, мабуть, найкраще доповнення. А ось взимку і навесні, коли свіжої рослинності практично немає (а якщо і є, то вона зовсім несмачна), на порятунок можуть прийти тільки заздалегідь заготовлені консервовані салати, лечо, огірки, консервовані або солоні помідори. Ось і я нині надумала зробити домашнє лечо з овочів, які знайшлися в моїх засіках.
Як співається у відомій пісні, «я його зліпила з того, що було» (а потім що було, то і проковтнула). До того ж це блюдо ніж ні додаткового, все одно не зіпсуєш.
Домашнє лечо з баклажанами
рецепт заготовки на зиму
Час приготування смачного домашнього лечо без стерилізації – трохи більше години.
Складові:
- баклажан – 300 г;
- помідори – 1400 г;
- солодкий болгарський перець – 350 г;
- 120 г цибулі ріпчастої;
- часник – 20 г;
- 200 г моркви;
- масло рослинне – близько 120 мл;
- оцет столовий – 15 мл;
- велика сіль – 20 г;
- 80 г цукрового піску;
- свіжий кріп і петрушка – всього 20 г.
Процес приготування:
Отже, в моїх потайничках знайшлися такі продукти для двох семісотграммових баночок лечо.
Перше, що я роблю – очищаю і промиваю все овочі.
Шкірку з баклажана не знімаю. Невеликими шматочками нарізаю помідори і подрібнюю за допомогою м’ясорубки з дрібними гратами.
Завантажую отриману томатну масу в каструлю, ставлю на вогонь і варю після закипання на помірному вогні при регулярному помішуванні близько півгодини. Додаю цукор, сіль і 80 мл олії, продовжую процес варіння ще хвилин десять.
А поки помідори нудяться на плиті, тонкими дрібними смужками нарізаю баклажан, складаю в миску, присипають сіллю, перемішую і залишаю в такому вигляді на третину години. Цей захід необхідний для «вигону» з овоча гіркоти.
Соломкою нарізаю цибулю і перець, за допомогою терки з великими вічками подрібнюю морква, дрібно рублю часник і зелень.
У сковороду капають близько 40 мл олії, завантажую часник з цибулею і обсмажую до напівпрозорості. Віджимаю баклажан від утворилася вологи і, додавши до гострих овочів, продовжую обсмажувати до готовності всіх інгредієнтів.
У каструлю до помідорів кидаю перець з морквою, варю до їх пом’якшення.
Потім висипаю туди ж овочі зі сковороди, продовжую варити ще 10 хвилин.
Тим часом промиваю з милом банки з кришками і обдати їх окропом.
Доповнюю вже фактично готове лечо по-домашньому зеленню і оцтом. А вже через 2 хвилини розливаю його по банкам, ретельно закручую кришки, перевертаю заповнені ємності до порожнього охолодження.
Через ж кілька годин члени моєї сім’ї із задоволенням знімали пробу.
Смачного!
На нашому сайті ви можете для себе ще знайти рецепти класичного лечо з помідорів і солодкого перцю: