Лечо з баклажанами



Частенько, збираючись готувати макарони або картопля, насамперед ми задаємося питанням: з чим їх є? Якщо на дворі літо або осінь, то відповідь знаходиться досить швидко – салат з свіженьких овочів, мабуть, найкраще доповнення. А ось взимку і навесні, коли свіжої рослинності практично немає (а якщо і є, то вона зовсім несмачна), на порятунок можуть прийти тільки заздалегідь заготовлені консервовані салати, лечо, огірки, консервовані або солоні помідори. Ось і я нині надумала зробити домашнє лечо з овочів, які знайшлися в моїх засіках.

Лечо на зиму

Як співається у відомій пісні, «я його зліпила з того, що було» (а потім що було, то і проковтнула). До того ж це блюдо ніж ні додаткового, все одно не зіпсуєш.

Домашнє лечо з баклажанами

рецепт заготовки на зиму

Час приготування смачного домашнього лечо без стерилізації – трохи більше години.

Складові:

  • баклажан – 300 г;
  • помідори – 1400 г;
  • солодкий болгарський перець – 350 г;
  • 120 г цибулі ріпчастої;
  • часник – 20 г;
  • 200 г моркви;
  • масло рослинне – близько 120 мл;
  • оцет столовий – 15 мл;
  • велика сіль – 20 г;
  • 80 г цукрового піску;
  • свіжий кріп і петрушка – всього 20 г.

Процес приготування:

лечо домашнєОтже, в моїх потайничках знайшлися такі продукти для двох семісотграммових баночок лечо.

Лечо з баклажанамиПерше, що я роблю – очищаю і промиваю все овочі.

Лечо без стерилізаціїШкірку з баклажана не знімаю. Невеликими шматочками нарізаю помідори і подрібнюю за допомогою м’ясорубки з дрібними гратами.

Лечо на зиму рецептЗавантажую отриману томатну масу в каструлю, ставлю на вогонь і варю після закипання на помірному вогні при регулярному помішуванні близько півгодини. Додаю цукор, сіль і 80 мл олії, продовжую процес варіння ще хвилин десять.

Лечо на зиму покроковий з фотоА поки помідори нудяться на плиті, тонкими дрібними смужками нарізаю баклажан, складаю в миску, присипають сіллю, перемішую і залишаю в такому вигляді на третину години. Цей захід необхідний для «вигону» з овоча гіркоти.

Лечо домашнє покроковий з фотоСоломкою нарізаю цибулю і перець, за допомогою терки з великими вічками подрібнюю морква, дрібно рублю часник і зелень.

Лечо домашнє рецептУ сковороду капають близько 40 мл олії, завантажую часник з цибулею і обсмажую до напівпрозорості. Віджимаю баклажан від утворилася вологи і, додавши до гострих овочів, продовжую обсмажувати до готовності всіх інгредієнтів.

Лечо з баклажанами рецептУ каструлю до помідорів кидаю перець з морквою, варю до їх пом’якшення.

Лечо з баклажанами покроковий з фотоПотім висипаю туди ж овочі зі сковороди, продовжую варити ще 10 хвилин.

Лечо без стерилізації покроковий з фотоТим часом промиваю з милом банки з кришками і обдати їх окропом.

Лечо без стерилізації рецептДоповнюю вже фактично готове лечо по-домашньому зеленню і оцтом. А вже через 2 хвилини розливаю його по банкам, ретельно закручую кришки, перевертаю заповнені ємності до порожнього охолодження.

Через ж кілька годин члени моєї сім’ї із задоволенням знімали пробу.

Лечо на зиму з баклажанами

Смачного!

На нашому сайті ви можете для себе ще знайти рецепти класичного лечо з помідорів і солодкого перцю:

Лечо з перцю та помідорів на зиму