Взимку, буває, димить на столі відварна картопелька, посипана кропом, а до неї хочеться і хрустких огірочків, і пряних помідорів, і солодко-гострого болгарського перцю. Але не відкривати ж відразу кілька банок! Тому краще влітку подбати про те, щоб все улюблені овочі з городу помістити в одну банку.
Город в банку
заготовка на зиму
Даний рецепт дуже простий і не витратний за часом, оскільки консервовані овочі готуються без стерилізації. Для городу в банку можна використовувати дрібні помідори, огірки, кабачки, патисони, цвітну капусту, ріпчасту цибулю (як невеликий, так порізаний кільцями), часник, морква, стручкову зелену квасолю і т.д.
Консервація може заготовляти як в дрібній тарі 0.5, 0.7, 1 літр, так і в 3-х літровій банці.
Складові:
- Овочі (що встигли по сезону),
- Цибуля ріпчаста,
- часник,
- Кріп з парасольками,
- Лавровий лист,
- Перець чорний горошком,
- цукор,
- сіль,
- Столовий оцет,
- Вода.
Процес приготування:
Скляні банки миються миючими засобами, ретельно споліскують проточною холодною водою і стерилізуються будь-яким зручним способом: над каструлькою, в духовці, мультиварці або мікрохвильовці.
Залізні кришки заливаються окропом і в ньому залишаються.
Всі овочі, які планується маринувати в одній банці, добре промиваються. Дрібні залишають цілком, а великі нарізають кружечками або смужками.
На дно банки кладеться парасольку кропу, лавровий листочок, кілька горошин чорного перцю, а потім закладаються всі овочі, які до цього часу встигли.
Дрібні огірочки кладуться цілком, а великі плоди і кабачки нарізають кружальцями завтовшки 2-3 см.
Дрібні цибулини, очищені від лушпиння, теж поміщаються в банку. Сюди ж і кілька зубчиків часнику.
Помідори краще взяти невеликого розміру. Болгарський перець очищається від насіння і нарізають широкими смужками.
Патисони беруться найдрібніші, а морква нарізається кружечками.
Банку кілька разів струшується, щоб овочі розташувалися щільніше, і не залишилося порожнього місця.
Підготовлені банки заливаються окропом і залишаються на 15-20 хвилин до охолодження, а потім вода зливається і на її основі робиться маринад.
На 1 літр води кладеться:
- 8 ст. л. столового оцту,
- 8 чайних ложок цукру.
- 4 чайних ложки солі.
Киплячим маринадом город в банку заливається доверху, відразу закривається кришкою і перевертається догори дном. Заготовки в банках ховаються товстою ковдрою і залишаються на добу, а потім прибираються на зберігання. Навіть при кімнатній температурі такі консерви зберігаються довго і стоять без проблем.
За рецепт і фото городу в банку дякуємо Марину А.
Можливо, вам сподобається рецепт лечо з перцю та помідорів на зиму:
Як приготувати смачне лечо – >>