Звичне і вельми популярне лечо на зиму зазвичай готується з солодкого перцю, цибулі та томата, однак, лечо з кабачків на зиму нічим не поступається традиційному за смаковими якостями. Та й до того ж, кабачки – овоч настільки універсальний, що готують з нього будь-які закуски, компоти, джеми і варення. Тому і такий експеримент має місце бути, тим більше що через ніжної структури кабачка закуска виходить прямо-таки тане в роті.
Лечо з кабачків на зиму
Вихід готової закуски: близько 3,8 л лечо.
рецепт кабачкової лечо без стерилізації
Складові:
- 3 кг кабачків,
- 1 головка часнику,
- 600 г помідорів,
- 3 великих цибулини,
- 1-2 пекучих перчин,
- 3 ст.л. томатної пасти,
- 400-500 мл води,
- 200 г цукру,
- 200 мл рослинного масла (без запаху),
- 100 мл столового оцту 9%, 80 г солі.
Процес приготування:
Перший етап – підготовчий, тому всі овочі (помідори, кабачки) складіть у великій таз і починайте мити, попутно зрізуючи підозрілі цятки і впадинки. Хвостики потрібно видалити (обрізати), цибулю і часник потрібно почистити. Кабачки наріжте соломкою. Якщо шкірка занадто жорстка, то краще її зрізати, також краще вирізати насіння – це стосується овочів пізньої ступеня зрілості.
Помідори наріжте шматочками, цибулю на 3-4 частини. Перекрутіть часник, цибулю, помідори і пекучий перець через м’ясорубку. Томатну пасту (або томатне пюре) змішайте з водою. У каструлю складіть нарізані кабачки, помідорно-цибульний-часникову масу, томатний сік, додайте сіль і цукор, будь-які спеції за бажанням, влийте рослинне масло. Масло краще взяти без запаху (рафінована), інакше його яскравий аромат буде домінувати в закусці.
Всі інгредієнти в каструлі перемішайте і поставте на вогонь, кабачкової лечо доведіть до кипіння на сильному вогні, потім млоїте на слабкому вогні ще хвилин 25-30. Влийте столовий оцет, перемішайте і тушкуйте ще хвилин 5.
Банки для консервації повинні бути сухими і стерильними, розкладіть по ним гаряче лечо з кабачків, закрутіть або закатати стерильними кришками. Перекиньте скляну тару кришками вниз і накрийте лечо з кабачків ковдрою до повного охолодження. Через пару діб приберіть заготовки в комору або підвал.
Смачного!
Рецепт і фото лечо з кабачків від Юлії Кожакіной.