Нещодавно дізналася про таку чудову рецепті, він підкорив мене своєю простотою – це рецепт під назвою картопля гармошка в духовці. Рецепт з фото крок за кроком, щоб був зрозумілий кожен етап приготування – хоч гарнір і простий, але є нюанси, пояснення яких на картинках допоможе спростити процес готування картоплі гармошки, і зробити страви насправді смачним і красивим.
Спробувала його на Новий Рік у своїй хорошій знайомій. У неї завжди страви виходять дуже смачними, хоч і вони і прості. На ці зимові свята на моєму столі також буде це чудова картопелька. Рекомендую і вам.
Складові:
- Картопля – 4-6 шт;
- Сир – 200 гр;
- Сіль за смаком;
- Рослинна олія – 1 ч. Л.
Якщо хтось любить батат (солодка картопля), то можна зробити блюдо і з цієї різновид азіатського овоча. Цікаве поєднання солодощі батата з солоним сиром, а особливо незвично і смачно, якщо поєднувати батат з блакитним сиром з цвіллю. Але хочеться попередити заздалегідь, що така смакова гамма не всім до душі, тому готувати з бататом краще тоді, коли є 100% впевненість в тому, що всі гості або учасники застілля (обіду) люблять ці два оригінальних інгредієнта.
Продовжуючи тему поєднань і незвичайного виконання (декорування) та подачі страви, хочу запропонувати ще й буряк, як один з інгредієнтів, що можуть стати приємною заміною – це буряк! Картопля гармошка в духовці з сиром хороша на гарнір, але якщо по аналогії запекти буряк, то це буде неймовірно смачно і незвично, але таке блюдо вже більше схоже на салат або гарячу закуску, а не на гарнір – хоча вирішувати вам. Спочатку потрібно запекти буряк в фользі до повної готовності, потім зробити надрізи і покласти скибочки сиру: твердий ( «російський», «пирятин», «маасдам»), можна м’який адигейський або бринзу або сир з цвіллю, полити оливковою або іншим рослинним маслом, злегка присолити і відправити в духовку на 4-7 хвилин, щоб сиром подплавит і розігрівся.
Звичайно, фантазувати і придумати різні варіації картоплі гармошки можна нескінченно, тому зараз я не буду втрачати часу і покажу, як приготувати найпростіший і легкий варіант – картопляну гармошку в духовці.
Як приготувати
Беремо картоплю, бажано одного розміру, чистимо від шкірки і моєму.
Тепер потрібно зробити надрізи, в які ми покладемо сир. Для цього беремо столову ложку і кладемо в неї бульбу картоплі, через кожних 0.5 сантиметрів робимо надрізи не до кінця. Ложка допоможе вам не дорізати до межі, адже ніж буде впиратися в залізні борти. Посолити. Змастити рослинним маслом.
Тепер прийшла черга сиру. Можна використовувати плавлений або твердий, головне щоб він був хорошої якості, адже від якості продукту залежить і смак страви. Його потрібно нарізати тоненькими пластинками.
Укладаємо кожен шматочок в розріз картоплі, так, як показано на покрокової фотографії. Виходить справжня картопляна гармошка.
Відправляємо на деко, а потім в розігріту духовку на 30-40 хвилин. Температура запікання повинна бути приблизно 200-250 градусів. Готовність перевіряємо дерев’яною паличкою або ножем.
Подаємо до столу як самостійне блюдо або з салатом, сметаною.
Можна урізноманітнити блюдо і разом з сиром покласти овочі, наприклад цибулю, моркву, помідори, гриби, тофу і так далі. Приправити картоплю улюбленими спеціями.
Подавати з гарячою стравою за смаком або зі сметаною, хумусом, майонезом, густими вершками.
Смачного!