Сьогодні будемо готувати мойву в мультиварці або скороварці на манер кільки в томатному соусі. Пам’ятайте, як було раніше, виїжджаючи на природу, обов’язково брали з собою кілька баночок цієї смачної консерви. А зараз. … Зараз іноді буває навіть небезпечно купувати магазинні консерви, не знаєш, що ховається під цією кришкою. Багато господинь вже давно перейшли на домашнє приготування рибних консервів, і я теж вирішила спробувати деякі рецепти. Чи не агітую крутити консерви в банки, за пару присісти можна з’їсти блюдо і так, як закуску або основне блюдо.
Мойву не можна віднести до делікатесних сортів риби, але треба відзначити, що саме ця рибка дуже популярна серед багатьох господинь. Ця рибка проста в приготуванні, у неї цілком доступна ціна, а ще що важливо, мойва дуже корисна! Вітаміни, мінеральні речовини, білок, поліненасичені кислоти, так, так все це можна знайти в цій маленькій рибці – мойві.
Для того щоб приготувати мойву, необов’язково її потрошити. А для бажаючих можу порадити наступний спосіб її патрання: відриваємо голову рибі двома пальцями, бажано робити це зверху від хребта, щоб потім витягнути нутрощі разом з головою.
Мойва в томаті
Складові:
- Мойва свіжоморожена – 0,5 кг,
- Морква (велика) – 1 штука,
- Ріпчасту цибулю – 1 головка,
- Вода – 300 мл,
- Рослинна олія – 4 ст. ложки,
- Цукровий пісок – ½ ч. Ложки,
- Сіль за смаком,
- Суха аджика або будь-які інші спеції і сухі трави за смаком,
- Томатна паста – 200 грам.
Процес приготування:
Рибу потрібно розморозити і промити. Я вирішила її випатрати, відірвала голови і видалила нутрощі, потім знову промила. Виклала випотрошену мойву в чашу мультиварки.
Цибуля ріпчаста потрібно очистити і порізати тонкими півкільцями або четвертинками. Морква очистити і промити, після натерти на крупній тертці. Лук з морквою викладаємо поверх рибок в чашу.
Готуємо томатну заливку. У глибоку миску наливаємо теплу воду, рослинне масло, додаємо сіль, цукровий пісок, суху аджику, томатну пасту.
Соус ретельно перемішуємо. Отриманою томатної заливанням поливаємо мойву з овочами.
Я нічого не перемішувала. Ще простежте, щоб рідина повністю покривала всі інгредієнти в чаші. За необхідності додайте трохи води. Закриваємо кришку мультиварки, в скороварці ще закриваємо клапан випускання пари.
Для приготування мойви в мультиварці скороварке використовуємо програму «медленноварке», виставляємо час 35 хвилин (я готую в Юніт).
Якщо у вас агрегат без функції скороварки, то процес готування буде довше. Час приготування може становити від 50 хвилин до 1,5 годин. Готувати можна дану закуску за допомогою програм: «Гасіння», «Суп», «Боби».
Почувши сигнал про закінчення приготування, не потрібно відразу відкривати кришку мультиварки, нехай риба повністю охолоне. Тоді вона стане ще смачніше і набуде більш насичений смак. Остигнула мойву в томаті потрібно акуратно викласти на тарілку і подати з відвареною картоплею, або використовувати її для приготування бутербродів.
Готуйте з задоволенням і хорошими рецептами. Смачного!
Автор: Славяна.