Я вже багато разів писала, що люблю випічку, ось і нарешті – то мої руки дійшли до ледачою Баніци. Хто не знає, баніца – це пиріг з тонкого тіста з начинкою. Може, у нас за цим рецептом виходить не зовсім традиційний пиріг, який прийшов з болгарської кухні, але можу запевнити вас, що смачніше і ніжніше випічки з сиром я не пробувала, хіба тільки мамину запіканку, і все.
Болгарська баніца відрізняється від нашої ледачої тим, що її найчастіше готують з тіста, яке готують самостійно або ж використовують тонке тісто філо. А ми використовуємо вже готовий тонкий вірменський лаваш. Ну, що тепер поробиш, ось такі ми. Хотілося б уточнити, що в Болгарії пиріг баницу печуть на Різдво чи на Новий рік, але я думаю, що не варто чекати таких світлих свят і можна випробувати даний рецепт вже сьогодні, що я і зробила. З приводу начинки в пиріг з лаваша. Сьогодні це може бути солодкий пиріг з сиром та родзинками, завтра – пиріг з несолодкої начинкою, наприклад з сиром, шинкою, м’ясним фаршем, рибою, куркою.
Слід відразу сказати, що «не такий страшний чорт, як його малюють». Наприклад, я, прочитавши кілька рецептів Баніци, відразу була налякана складністю приготування, але виявилося все навіть досить-таки просто, баніца з лаваша досить проста в приготуванні.
Баніца печеться як в мультиварці, так і в духовці. У першому варіанті вона виходить більш соковита і ніжна, а ось ледачий пиріг з лаваша в духовці у вас вийде з красивим рум’яним верхом і хрусткою скоринкою. Я випробувала обидва варіанти приготування і сьогодні ділюся вами покроковим фото майстер класом.
Солодка лінива баніца з сиром та родзинками
Для того щоб приготувати солодкий пиріг з сиром з лаваша, вам будуть потрібні наступні інгредієнти:
Складові:
- Вірменський лаваш – 3 штуки,
- Сир 600 – 700 грам,
- Яйця курячі (великі) – 5 штук,
- Сметана (15% жирності) – 400 грам,
- Ізюм (бажано без кісточок) – 100 грам,
- Цукровий пісок – ½ склянки,
- Крохмаль картопляний – 2 ч. Ложки,
- Вершкове масло – 20 грам (для змащування чаші мультиварки),
- Сода харчова (гашене оцтом) – ½ ч. Ложки.
Процес приготування:
Для початку перебрати і промити родзинки, після залити теплою водою. Залишити родзинки насичуватися водою на 15 хвилин. Після злити воду і просушити родзинки серветкою.
Тепер займаємося приготуванням солодкою начинкою з сиру і родзинок. Для несолодкого пирога цукор виключаємо і додаємо до смаку сіль, кому подобається – зелень. Сир можна протерти через дрібне сито або розтерти блендером, щоб позбавиться від великих грудочок. Я цього не роблю, як говорила раніше, люблю крупинки сиру в випічці. Тепер в підготовлений сир додаємо підготовлений родзинки, половину норми цукру, гашене оцтом соду, картопляний крохмаль. Останній інгредієнт – імпровізація, додала крохмаль для того, щоб маса стала густішою, так як сир у мене домашній і не зовсім сухий, що не дуже добре. Туди ж вбиваємо два сирих яйця. Все ретельно перетираємо з допомогою вилочки або ложки.
Тепер на чистій поверхні столу розстеляємо один лаваш і на нього викладаємо начинку з сиру і родзинок, розрівнюємо по всій поверхні. Пам’ятайте, що ви повинні розділити начинку на два лаваша. Також чинимо і з другим лавашем.
Тепер кожен лаваш з нанесеною на нього начинкою слід скрутити в трубочку, при згортанні слід злегка приминати лаваш, щоб не було великих пустот всередині рулету.
Чашу мультиварки ретельно змащуємо вершковим маслом і після застилає одним листом лаваша, кінці лаваша повинні звисати по краях, пізніше розповім, куди їх прибрати.
Тепер кожен джгут з лаваша з сиром слід укласти з чашу мультиварки, попередньо змащену і застелену лавашем. Укладаємо джгути у вигляді равликів, загортаємо по спіралі, потім злегка притискаємо всю нашу конструкцію.
Потім потрібно все полити половиною заливки. Заливку для ледачого пирога готуємо зі сметани і яєць. Для цього в миску розбиваємо залишилися три яйця, додаємо сметану і залишився цукровий пісок. Все збиваємо за допомогою міксера до однорідного стану. На даному етапі ви можете додати ваніль, корицю, мускатний горіх і т.д. все на ваш смак. Я нічого не додавала, так як вирішила, що у моєї випічки буде виключно аромат сиру і сметани.
Тепер прийшов час використовувати звисаючі кінці лаваша, їх треба акуратно загорнути і накрити ними джгути з сиром. Тепер все заливаємо залишками заливки.
Закриваємо кришку і готуємо пиріг з лаваша з сиром в мультиварці на програмі «Випічка». Моя баніца випікати в мультиварці – скороварці Unit USP1020D (потужність мультиварки 900 Вт), для неї досить 31 хвилини. В мультиварці Панасонік при потужності 670 Вт цей пиріг потрібно готувати 60 + 20 хвилин.
Чекаємо закінчення випічки. Після того, як прозвучить сигнал про закінчення приготування, не слід відразу відкривати кришку, потрібно потримати банніцу ще 10 хвилин в мультиварці на режимі «Підігрів». Після відкриваємо кришку і чекаємо, поки пиріг з лаваша і сиру повністю охолоне і тільки тоді можна витягувати його з чаші мультиварки, нарізати і приступати до дегустації. В результаті вийшла баніца з красивою хрусткою скоринкою знизу.
А ось в газовій духовці або електричної пиріг виходить красивим рум’яним з усіх боків, як на цьому фото. Баніца в духовці готується при температурі 180 градусів близько 40 хвилин. Потім ще хвилин 20 очікування для охолодження пирога і приємне чаювання!
Лінивий пиріг з лаваша приготувала Славяна.
Приємного вам апетиту і хороших рецептів!