Напевно, немає більш смачною і легкої в приготуванні закуски, ніж лаваш з простою начинкою. Лаваш не обов’язково готувати самостійно, досить купити прісні коржі в магазині заздалегідь, а потім вже можна буде придумати будь-яку начинку: копчений сир або соєвий тофу, овочі, смажені гриби, шпинат або іншу зелень, сочевицю або квасолю, мариновані або квашені овочі, а можна спробувати поєднувати все перераховане разом.
З начинкою зрозуміло, вона може бути абсолютно різною. А ось лаваш найкраще вибирати вірменський або грузинський, прісний, який готується без дріжджів. В якості соусу може використовуватися і майонез, і сметана, і томатний соус, головне вони не повинні бути водянистими, щоб не розмочити тонкий лаваш. Кожен шар лаваша краще рясно змащувати заправкою, щоб закусочний «пиріг» вийшов соковитим.
Експериментувала я з багатьма інгредієнтами, і вивела для себе ідеальне поєднання продуктів для цієї страви. Саме цим рецептом я і хочу поділитися з вами.
Крім усього іншого, таку закуску з лаваша я періодично беру з собою на роботу і кладу її чоловікові на роботу, попередньо розділивши навпіл.
Інгредієнти, які будуть необхідні:
- 3-4 вірменських лаваша,
- пучок кропу,
- 180 г печериць,
- 300 г твердого сиру (сорт сиру можна використовувати будь-який),
- майонез для змащування лавашей (можна замінити його на сметану).
А ось класичний рецепт лаваша з сиром і зеленню, в Грузії найчастіше готують з кінзою, а ось у нас кінза не надто популярна. Також з лаваша ми готували вегетаріанську шаурму з овочами і плавленим сирком. І веган варіант шаурми з сочевицею.
А ось сьогодні наша гаряча закуска буде виглядати більш нарядно і святково, тому що вірменські коржі ми викладемо у вигляді пирога!
Лаваш з грибами і сиром в духовці
Печериці обсмажити протягом 10 хвилин на підігрітою сковороді з оливковою або рослинним маслом (я це зробила напередодні ввечері).
Дрібно нарубаємо зелень. Крім кропу можна ще використовувати петрушку, а хто любить – кінзу.
Сир натерти на крупній тертці.
З лаваша виріжемо однакові за розміром кола, використовуючи звичайну тарілку або блюдце для цієї мети.
Візьмемо один лаваш, розкладемо його і смажена майонезом не дуже в великій кількості.
Рівномірно викладемо заздалегідь нарубану зелень.
Зверху викладемо другий лаваш і так само змажемо його майонезом. Викладемо обсмажені печериці.
Третій лаваш викладемо зверху перших двох і так само промажем його майонезом, притрусити його сиром.
Повторимо всі верстви, поки не закінчаться лаваші. Верхнім шаром краще зробити лаваш з сиром.
Перед тим, як подати закуску з лаваша на стіл, відправимо її в духовку на 3-5 хвилин, щоб сир повністю розплавився.
Смачного!