Сироватка в тесті нічим не гірше, ніж молоко (а для оладок, наприклад, або пишних вареників навіть краще). Оскільки це дешевий побічний продукт приготування сиру, то її дуже вигідно використовувати для випічки і я печу на ній все той же, що і на молоці. Сьогодні вам будуть запропоновані пиріжки на сироватці в духовці з начинкою з капусти. Тісто дріжджове, приготовлено на сухих дріжджах. Начинка може бути будь-який, як солодкої, так і несолодкої.
А в цій статті ми розповідали як зробити швидкі пиріжки з капустою —- >>
Пиріжки на сироватці з капустою
Якщо тісто замішується руками, потрібно вимішувати його до тих пір, поки воно не перестане липнути, але оптимально використовувати хлібопічку або тістоміс – там спеціально підібрані режими і дріжджове тісто виходить з потрібними властивостями.
фото рецепт дріжджових пиріжків з капустою в духовці
Складові:
Для тесту:
- 200 мл сироватки,
- 70 мл води,
- 1 ч. Л. солі,
- 2 ч. Л. соняшникової олії,
- 1 ст. л. цукру,
- 1 ч. Л. дріжджів (сухих),
- 3 повних склянки з гіркою борошна (по 250 мл) – це 450 р
Начинка будь-яка, в нашому випадку – тушкована капуста.
Процес приготування:
Я для замісу тіста використовую хлібопічку на режимі «свіже тісто», але починаю працювати з ним не відразу після закінчення режиму (у мене це 1.5 години), а чекаю, поки тісто не підніметься до країв чаші.
Потім потрібно стіл добре посипати борошном і акуратно викласти на нього тісто на сироватці.
Підбираючи краю до центру, трохи підмішуємо тісто для пиріжків, щоб його можна було розкатати. Розкачуємо товстим шаром і вирізаємо круглі заготовки широким склянкою.
Викладаємо на центр кожної заготовки тушковану капусту, отжатую від рідини, і защипуємо краю. Пиріжки викладаємо на деко «швом» вниз (я деко не змащувати маслом, а посипаю борошном і манною крупою).
Щоб пиріжки подрумянились, їх можна змастити збитим з цукром жовтком, але швидше, простіше і дешевше використовувати для тієї ж мети солодку воду. Тільки змащувати заготовки водою потрібно дуже акуратно, щоб вона не потрапляла на деко.
Підготовлені пиріжки з капустою залишаємо расстояться на 15-20 хвилин.
Випікаємо пиріжки на сироватці при температурі 150-180 С на середньому рівні духовки.
Готові пиріжки потрібно відокремити один від одного і остудити на решітці.
Смачного!
Автор рецепта і фото: Наталія