Пиріжки з яблуками



Рецептів приготування дріжджового тіста для пиріжків безліч. Перед вами рецепт пиріжків з яблуками. Я не наполягаю на своєму варіанті приготування, але хочу сказати, додавання у випічку рослинного масла або приготування пиріжків тільки на рослинній олії значно покращує смак. Додавати масло в тісто слід на останньому етапі замісу. Піднімається воно швидше, якщо йому дати потрібну температуру і спокій. Нехтувати расстойкой не варто. Краще почекати поки основа підніметься. Зазвичай воно збільшується вдвічі від початкового об’єму перед расстойкой. Сьогодні читачам сайту Хороші рецепти розповімо і покажемо, як приготувати пиріжки з яблуками в духовці з дріжджового тіста.

Пиріжки з яблуками

Пиріжки з яблуками

Багато хто боїться тесту на дріжджах. Їм здається воно складним і важким в приготуванні. Деякі господині не вміють формувати пиріжки. Вони у них виходять не зовсім рівні й акуратні. І справа не в намаганнях прикладених ними, а в необхідному багажі знань по формуванню тесту. Я зараз спробую пояснити, за текстом, як правильно готувати тісто для дріжджових пиріжків, який саме інгредієнт і за чим послідовно кладеться, щоб зробити смачні яблучні пиріжки. Ну і звичайно, я розповім, як сформувати пиріжок так, щоб він вийшов з ідеально гладкою скоринкою, гладенький і рум’яний. Багато хто не розуміє, чому у них виникає стільки проблем з випічкою. Я постараюся вам дати відповідь на ці питання, і опишу, як уникнути невдач в приготуванні смачних, ароматних домашніх пиріжків.

пиріжки з яблуками в духовці з дріжджового тіста покроковий фото рецепт

Кухня: європейська, російська
Кількість порцій 15-20 шт.
Час приготування 3-4 години

Складові:

  • молоко коров’яче свіже – 250 мл,
  • цукровий пісок – 5 ст. ложок + 3-4 ст. ложки для начинки,
  • дріжджі швидкодіючі сухі – 1 ст. ложка без гірки
  • борошно пшеничне – 600-700 гр. (Мука повинна бути хорошої якості, вищого сорту),
  • масло рослинне без запаху – 4 ст. ложки,
  • яблука – 1 кг,
  • яйце куряче – 2 шт. + 1 для змащення пиріжків,
  • ванілін або ванільний цукор – за смаком,
  • сіль – 1 ч. ложка без гірки.

Процес приготування:

Готуємо опару. У невеликій мисці зігрійте молоко до температури 40 градусів. Молоко не повинно бути занадто гарячим. Дріжджі не переносять високих температур. У тепле молоко додайте сіль, 5 ст. ложок цукрового піску і сухі дріжджі. Перший час нічого не помішуйте. Нехай дріжджі плавають на поверхні молока. Вони повинні набратися вологи. На це піде хвилин 5.

Як приготувати опару

За допомогою віночка розмішайте дріжджі, цукор, сіль з молоком, домігшись повного розчинення. Я готую тісто на швидкодіючих дріжджах, але якщо ви хочете їх замінити на свіжі, то візьміть 50 гр. свіжих пресованих дріжджів. Тепер поговоримо про правильний підхід: навіщо цукор і сіль і чому продукти закладаємо так? Цукор і сіль дають їжу дріжджів. На них вони ростуть. Крім того, випічка без солі не така смачна і трохи прісна. Цукор необхідний в тесті обов’язково. У моїх пиріжках я кладу його як в тісто, так і в начинку додатково. Люблю солодкі пиріжки з солодкою начинкою. Якщо вам подобається менше солодке тісто, то візьміть 3-4 ст. ложки цукру для тесту, але не менше. Інакше м’якуш вийде прісним як у хліба.

Тісто швидкі дріжджі цукор

Коли дріжджі повністю розійдуться, а цукор і сіль розчинятися, додайте в опару два яйця.

Опара цукор сіль яйця

Збийте опару трохи віночком або вилкою. Пишної піни ми домагатися не будемо. Нам потрібно добре розмішати. Залиште опару активуватися на 30- 45 хвилин в теплому місці (можна при кімнатній температурі).

збити опару

Просійте двічі борошно. Навіщо ми просіваємо борошно? Борошно слід просіяти для того, щоб прибрати промислові домішки, збити її і збагатити повітрям. Це повітря потім нам дасть гарне тісто, пишне і дуже ніжне по відчуттях.

Двічі просіяне борошно

Трохи перемішайте опару і влийте її до борошна. Ємність, в якій ви будете замішувати тісто має бути досить простора. Ручним способом або за допомогою насадки для тіста на міксер, втрутився рідку опару в борошно. Борошно повинна повністю увібрати в себе вологу. Тісто вийде досить густим і щільним.

опара борошно

Я вимішувала дріжджове тісто для пиріжків міксером близько 10 хвилин. Це необхідно, щоб в тесті виділився глютен. Він допомагає зробити його однорідним, правильної консистенції. Тісто все ще буде липнути до рук. Зібрати його в єдиний шар дуже складно.

Дріжджове тісто для пиріжків

Влийте рослинне масло і знову вимісити. Буквально відразу тісто почне збиратися в кулю, відходити від стінок миски, в якій ми його замішуємо. Чи стане таким гладеньким і дуже приємним. Саме час додати ваніль або ванільний екстракт. Можна використовувати ванільний цукор або ароматизатор «Доктор Уоткер». Я користуюся останнім. Чому я кладу ароматизатор в самому кінці? Не можу знайти наукового обгрунтування, але поклавши отдушку на самому початку, в опару я в готовому пиріжку його вже не чую. Тому вважаю за краще додавати його в тісто в самому кінці.

Рослинна олія в тісто

Ось таке тісто для пиріжків з яблучною начинкою у мене вийшло. Не потрібно переживати, що після додавання масло воно стало трохи рідкуватий. Після вистоювання тісто стане більш щільним. Навіть якщо воно вийде злегка рідким, ми зможемо додати трохи борошна при формуванні пиріжків. Чому масло використовуємо саме зараз. Незалежно яке саме масло (рослинне або вершкове) ви кладете в тісто, завжди кладіть його останнім. Це дуже важливий факт і запорука смачною, здоровою і правильною випічки. Жири завжди йдуть в тісто останніми, оскільки не дають в борошні розбухати клейковиною. А це погано впливає на тісто. Тому завжди кладемо масло останнім.

готове тісто

Затягніть миску плівкою і поставте підходити на 1,5 години. У теплому місці так все і станеться, а якщо тесту не вистачить тепла, час затягнеться трохи довше. Не варто поспішати. Почекайте, коли основа зійде. Ми працюємо на результат.

Тісто для пиріжків з яблуками

Підійшло тісто розділити на невеликі кульки рівного розмаху. Стіл потрібно припудрити борошном і будемо формувати пиріжки.

Кульки з тіста

Один кулька тесту покладіть перед собою. Працюємо з шматочком тесту. Краї кульки пальцями рук стягуйте до центру. Тепер знову повторіть цю процедуру. Це необхідно, щоб та частина тесту, яка стосується стільниці, стала гладкою. Це буде корочка нашого пиріжка. Тепер, пальцями рук розпластайте грудочку ось в таку корж, як на фото. Відривати від стільниці корж можна. Товщина коржі повинна бути 1-1,5 см. Якщо розкачати тісто тонше, то начинка його прорве, і пиріжки хороші у нас вже не вийдуть.

Коржик з тіста

Яблука очистіть від шкірки і насіння. М’якоть наріжте кубиками. Викладіть нарізані яблука на корж і додайте 1-2 чайні ложки цукру. Не дивлячись на те, що я використовую солодкі яблука, я кладу ще й цукор. При випіканні цукор і яблучний сік дадуть смачну карамель. Пиріжки будуть дуже смачними.

Для приготування начинки для пиріжків я використовую сирі яблука, але іноді в продажу є яблучна готова начинка для пиріжків. Можна взяти її. Використовуючи дане тісто можна готувати пиріжки з будь-якою начинкою. Вона повинна бути досить густий або щільною – це головна умова. Занадто рідке варення не годиться для начинки.

Начинка для пиріжків

Дуже добре припудріть борошном пальці рук. Пальцями, візьміть за краї тіста і потягніть його трохи в сторони. Коло стане ширше, і начинці буде куди укладатися. Защипніть два краю пиріжка так, як це робите з варениками. Нам потрібно дуже добре закріпити начинку всередині пиріжка. Я пробувала защипати пиріжки, не використовуючи борошно для рук. Прийшла до висновку, що при расстойке пиріжків, шов відкривається і начинка виходить назовні. Використовуйте борошно для пальців рук, щоб надійно закріпити шов.

Як зробити пиріжок

У нас вийде пиріжок у формі вареника. З’єднайте два виступаючих краї вареника до центру. Візьміть пиріжок в руки і надайте йому овальну форму в долонях. Вийде ідеальний пиріжок з гладкою скоринкою зверху. На пергамент викладіть пиріжки. Ось такі гарні вони в мене вийшли.

Пиріжки на пергаменті

Дайте їм постояти близько 20 хвилин в теплому місці. Тепер змастіть їх збитим яйцем. Розігрійте духовку до 180 – 200 градусів. Випікайте дріжджові пиріжки з яблуками в духовці 15-20 хвилин.

Які тут можуть бути підводні камені? Не можна змащувати пиріжки яйцем до того, як вони піднялися. Яйцем змащують за хвилину до випікання. Оскільки пиріжків потрібно дати час для підйому, яйце на них злегка підсохне і не дасть пиріжку стати більше. Воно як би стримує тісто. Тому змащувати випічку потрібно за хвилину до випікання. Діяти пензликом потрібно дуже ніжно і акуратно, щоб не допустити опадання тесту. Крім того, у яйця є різні властивості. Якщо пиріжки змастити тільки збитим жовтком, то скоринка у нього після випічки буде дуже глянцева, дуже рум’яна. Якщо використовувати для змащення все яйце чи яйце з молоком, корочка буде рум’яної, але не такий глянсовою. Особливого значення для смаку випічки цей момент не має. Різниця лише в естетичному вигляді. Вибирати, звичайно, вам.

Пиріжки з яблуками в духовці

Ось мої рум’яні пиріжки і готові. Перша партія. Приємного всім чаювання і смачної випічки!

готові пиріжки

Домашня випічка смачна і ароматна. На превеликий жаль, готувати пиріжки в будні у мене немає часу, але на вихідних я частенько балую своїх домашніх випічкою різного роду, в т.ч. і домашніми дріжджовими пиріжками з яблуком або іншими начинками.

Домашні пиріжки з яблуками

Спробуйте і ви.

Дріжджові пиріжки з яблуками

З повагою, Варвара Сергіївна.