Лаваш – дивовижний продукт все-таки. Мені здається, з нього можна приготувати як мінімум, 1000 і 1 блюдо
Загалом, в плані закусок лаваш справжній рекордсмен. Крім всім знайомої шаурми (як вам шаурма з сочевицею? Або вегетаріанська з овочами?) З тонкого, без дріжджового лаваша можна ще приготувати рулети з різноманітною начинкою, наприклад з буряком і часником, із зеленню і сиром, плавленим сирком і часником, всередину можна загорнути навіть солодку начинку, приготувавши своєрідний штрудель з яблуками, грушами, родзинками або шоколадом.
Ще один варіант – зробити дієтичні, пісні пиріжки з капустою, картоплею і грибами або іншим наповненням, яке вам подобається в пиріжках. У такій закусці тесту мінімум, дріжджів немає, та й обсмажувати пиріжки не потрібно, а значить, калорійність зменшується в кілька разів. Так що пиріжки з лаваша можна їсти навіть тим, хто стежить за своєю фігурою.
Прості варіанти начинки на кожен день:
- Картопляне пюре з цибулею;
- Пюре з цибулею і грибами (печерицями, лисичками, вешенками, білими – що є в наявності) – у вигляді закусочного торта;
- Смажені гриби з сиром;
- Тушкована капуста по вашому коханому рецептом;
- Шпинат, можна з сиром або м’яким сиром;
- З гарбузом або гарбузовим пюре зі спеціями;
- Рисом і зеленню;
- Квасолею в томатній пасті;
- Яблуком з родзинками;
- Грушею з корицею;
- Сиром і сухофруктами;
- Вишнею, полуницею, чорницею – будь-якими сезонними ягодами;
- З повидлом або джемом.
Готуються пиріжки з лаваша швидко і просто, головне, щоб лаваш був свіжим – вчорашній втрачає свою еластичність і буде рватися в момент загортання в нього начинки.
Сьогодні давайте приготуємо пиріжки з двома видами начинок – з картоплею і з капустою.
Складові:
- Тонкий вірменський лаваш – 1 великий;
- Картопля – 300 г;
- Лук -2 великих;
- Рослинна олія – 3 ст.л .;
- Капуста білокачанна – 200 г;
- Морква – 1 маленька;
- Гриби (за бажанням) – 3 шт .;
- Сіль, суміш перців – за смаком
Як приготувати пиріжки з лаваша:
Спочатку потрібно підготувати начинку. Для цього очистила картопля, нарізала його і поставила варитися до повної готовності.
Посолити. Пізніше – перетворила в пюре.
Лук очистила, нарізала і обсмажити на рослинному маслі.
Коли цибуля стала золотистим, половину виклала в пюре. Поперчити, перемішала і поки відставила в сторону.
До залишився цибулі виклала натерту морквину і нарізані печериці (гриби – необов’язковий продукт, я їх додала тільки тому, що 3 штучки мені просто нікуди було подіти).
Потім виклала в сковороду нашатковану капусту.
Накрила кришкою і залишила на 10 хвилин. Потім посолила її і поперчити.
Отже, начинки готові.
Лаваш розрізала на невеликі прямокутники. Розрізаю я ножицями – так набагато зручніше, ніж ножем.
З одного краю виклала начинку – капусту.
Спочатку загнула краю з двох сторін. Потім згорнула рулетиком.
Таким же чином загорнула картопляні пиріжки.
Красиві конвертики.
Більше я з ними нічого не робила. Але є й інші варіанти: їх можна запекти в протягом 10 хвилин, і тоді у пиріжків з’явиться хрустка скоринка.
А можна і злегка обсмажити на олії, але тоді пиріжки будуть трохи жірновато.
Все, ледачі пиріжки з лаваша готові!
Смачного!